Kerk & religie

Opperrabbijn wil ook niet-religieuzen bereiken

De Israëlische opperrabbijn Jona Metzger, vrijdag voor een flitsbezoek in Nederland, wil bruggen slaan tussen religieuze en niet-religieuze mensen in de Israëlische samenleving.

Kerkredactie
4 July 2003 19:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:25
AMSTERDAM - Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam was de Israëlische opperrabbijn Jona Metzger (l.) te gast bij het Nederlands-Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK). Hij toonde zich diep onder de indruk van de Hollandse Schouwburg, de plaats waarvandaan in de
AMSTERDAM - Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam was de Israëlische opperrabbijn Jona Metzger (l.) te gast bij het Nederlands-Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK). Hij toonde zich diep onder de indruk van de Hollandse Schouwburg, de plaats waarvandaan in de

Tijdens een onderhoud met de pers, in het Joods Cultureel Centrum in Amsterdam, zei Metzger recent met de president van Kazachstan te hebben gesproken over het lot van verdwenen Joodse soldaten. Metzger sprak van een „historische ontmoeting met een islamitisch president”, die niet alleen voor orthodoxe Joden maar voor de hele Israëlische maatschappij van belang is. „We willen laten zien dat het gaat om humaniteit en rechtvaardigheid, niet alleen om de naleving van Joodse wetten.”

Sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 zijn meer dan 400 militairen tot ”missing in action” verklaard. Tot voor kort zijn slechts vier van deze militairen officieel geregistreerd als ”vermist maar waarschijnlijk in leven”. Recent werden vier nieuwe namen aan die van de eerdere vermisten toegevoegd. In het Joodse recht mag een vrouw niet hertrouwen als haar man nog in leven is.

Metzger toonde zich verder bezorgd over de groeiende Jodenhaat onder Marokkanen in Europa, vooral in de moslimgemeenschappen in Antwerpen en Brussel. In Brussel is de helft van de bevolking moslim. Volgens de opperrabbijn oefenen de moslims druk uit op de Belgische regering om Israël te dwarsbomen. België is de thuisbasis van de Arabisch-Europese Liga (AEL), de moslimbeweging van Dyab Abou Jahjah, die onder meer voor afschaffing van de staat Israël pleit. „Zij zijn tegen Israël, maar dat is een grote fout”, aldus Metzger. „Er zijn ook Joden die geboren zijn in Marokko, maar de huidige generatie Marokkanen kent die generatie niet.”

De opperrabbijn vindt dat veel moslims zich niet realiseren hoe het is om elke keer als je in Israël met de bus reist, te moeten controleren of er een bom onder je stoel ligt. „Ik hoorde pas nog van een moeder. Haar zoon stond bij een halte te praten, door het raam van de bus, gewoon een minuutje, met een aardig meisje dat in de bus zat. Op dat moment ontploft de bus, en vliegen de lichaamsdelen en het bloed in zijn haar. De jongen brengt het er levend af - elke nacht ziet hij het beeld van dat meisje voor zich.”

Metzger werd half april voor een periode van tien jaar tot opperrabbijn gekozen van de asjkenazische Joden in Israël, de Joden die oorspronkelijk uit Oost-Europa komen. Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam was hij te gast bij het Nederlands-Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK). Hij toonde zich diep onder de indruk van de Hollandse Schouwburg, de plaats waarvandaan in de Tweede Wereldoorlog de Joden uit Amsterdam werden gedeporteerd en waar jaarlijks de Jom Hashoa-herdenking (Joodse dodenherdenking) plaatsvindt. Metzger maakte duidelijk hoe zwaar het moet zijn voor Nederlandse Joden om dagelijks met de holocaust geconfronteerd te worden door de fysieke omgeving waarin men zich bevindt. Hij sprak zijn lof uit over de „mooie en goed georganiseerde Joodse gemeenschap” in Nederland.

In Amsterdam oriënteerde de opperrabbijn zich bij de Joodse school Cheider op het Joodse onderwijs. Bij de befaamde Portugese synagoge werd hem de oude boekencollectie Ets Haim getoond. In Amersfoort was hij te gast in het enige Joodse Psychiatrische Centrum van Europa, het Sinai Centrum.

Als onderdeel van een kennismakingsronde met Joodse gemeenschappen in Europa was Metzger eerder deze week in België en Engeland. Ook had hij een persoonlijk onderhoud met Romano Prodi, president van de Europese Commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer