Kerk & religie

PKN moet permanente educatie uitstellen

UTRECHT – De invoering van verplichte nascholing van predikanten en kerkelijk werkers in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wordt uitgesteld.

Kerkredactie
11 October 2011 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 17:05
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Dat is het gevolg van een uitspraak van het generaal college behandeling bezwaren en geschillen van de Protestantse Kerk. Dat liet dinsdag weten „uiterst kritisch” te zijn over de „onzorgvuldige manier” waarop de generale synode van de Protestantse Kerk per 1 september de nieuwe regeling voor permanente educatie al invoerde.

Met de uitspraak komt het generaal college tegemoet aan een bezwaar van ds. J. G. Zomer uit Staphorst tegen het besluit van de generale synode vorig jaar om de nascholing van predikanten verplicht te stellen.

Het bezwaar van ds. Zomer betrof met name de opheffing van het recht voor predikanten om eens in de vijf jaar gedurende een aaneengesloten periode van drie maanden vrijgesteld te worden van het dienstwerk om te kunnen studeren. „Juist die aaneengesloten periode is voor hem wezenlijk, omdat kerkenraden de noodzaak om vervanging te zoeken dikwijls niet zien als de eigen predikant een paar dagen of een week weg is”, aldus het college. De nieuwe regeling leidt daarom tot een „taakverzwaring in plaats van een taakverlichting.”

Het synodebesluit om predikanten en kerkelijk werkers in de PKN per 1 september verplicht een nascholingsprogramma te laten volgen, ligt nog ter consideratie bij de classes. Ds. Zomer verweet de synode dat „een compleet dichtgetimmerde nieuwe regeling” al is ingevoerd, voordat de synode de benodigde kerkordewijziging in tweede lezing heeft goedgekeurd. „Dat maakte het considereren vanuit de classis tot een lachertje. Welke bruikbare gedachten ook uit de classes zouden binnenkomen – het zou er allemaal niet meer toe doen; de regeling was niet alleen al klaar, maar ook al ingevoerd.”

Het generale college vindt daarom dat er sprake is van een onzorgvuldige procedure. „Dit oordeel leidt ertoe dat het besluit van de generale synode van 23 april 2010 moet worden vernietigd.” De permanente educatie kan pas worden ingevoerd als de juiste procedures zijn gevolgd, aldus het college.

Ds. J.-G. Heetderks, woordvoerder van de Protestantse Kerk, zegt in een reactie dat er niet over de inhoud van de permanente educatie is gesproken. Als de synode volgende maand de kerkordewijziging in tweede lezing heeft goedgekeurd, kan de verplichte nascholing alsnog worden ingevoerd.

Op de nieuwe regeling voor permanente educatie kwam de afgelopen tijd veel kritiek. Zo pleitte een groep van 25 predikanten in de Protestantse Kerk in een open brief voor meer ruimte en vrijheid bij de invulling van de verplichte nascholing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer