Binnenland

Sluiten marinierskazerne overvalt provincie Utrecht

DOORN – De provincie Utrecht en de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn eind augustus overvallen door de aankondiging van minister Hillen van Defensie over de mogelijke sluiting van de marinierskazerne in Doorn. De gemeente Vlissingen is echter verheugd dat Defensie wil terugkeren naar Zeeland.

Regioredactie
11 October 2011 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 17:04
Als het aan minister Hillen van Defensie ligt, verhuist het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen. Op de foto: het mariniersstandbeeld voor de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.Foto ANP
Als het aan minister Hillen van Defensie ligt, verhuist het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen. Op de foto: het mariniersstandbeeld voor de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.Foto ANP

De bewindsman heeft over deze verhuizing echter geen contact gehad met de bestuurders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat zei een van hen, burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug, maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Volgens hem was ook de Utrechtse commissaris van de Koningin, Robbertsen, niet op de hoogte van de plannen om de mariniers te verplaatsen naar Zeeland, terwijl hij wel contact heeft gehad met Zeeland over een mogelijke verhuizing van de mariniers. „Pas uit een brief die de minister op 31 augustus naar de Kamer stuurde, bleek dat een commissie van Defensie deze optie onderzoekt”, aldus Naafs.

Utrechtse Heuvelrug wil een zetel in die commissie om betrokken te blijven bij de ontwikkelingen. Volgens Naafs is de mogelijke verhuizing slecht onderbouwd en kost ze veel werkgelegenheid voor Doorn en omgeving.

Hij weerspreekt het argument dat er geen mogelijkheden in Doorn zijn om de Van Braam Houckgeestkazerne uit te breiden. „Verplaatsen naar Vlissingen is geen logische stap. Defensie moet 1 miljard euro bezuinigen.”

Nieuwbouw in Vlissingen gaat volgens hem minstens 150 tot 200 miljoen euro kosten. Bij Doorn is volgens de burgemeester 10.000 vierkante meter aan uitbreiding mogelijk. „Het bestemmingsplan staat niets in de weg.”

De Zeeuwse commissaris van de Koningin, Peijs, zou het geweldig vinden als de mariniers naar Vlissingen komen. Ze hield de Kamerleden voor dat in de afgelopen jaren 20 rijksdiensten uit de provincie zijn vertrokken, waardoor zo’n 1600 arbeidsplaatsen zijn verdwenen. „Daar is de Zeeuwse economie 160 miljoen euro armer van geworden”, aldus Peijs.

Toen minister Hillen haar in juni belde of provincie Zeeland iets voor de mariniers zou kunnen betekenen, hapte ze direct toe. Peijs en burgemeester Roep van Vlissingen zeggen dat ze Defensie veel te bieden hebben: een kazerne, voldoende grond, een goede huizenmarkt, een munitiedepot, een brandweertrainingscentrum, voldoende oefenterreinen, scholen en sportfaciliteiten.

Ook zou de provincie Zeeland gratis grond ter beschikking stellen aan het Rijk voor de bouw van een kazerne. Dat maakte Omroep Zeeland maandag bekend. Maar Peijs weerspreekt die suggestie.

„We willen het uiterste doen om Defensie naar Zeeland terug te krijgen”, zei Peijs. „Michiel de Ruyter heeft het korps mariniers uitgevonden. Dus de mariniers komen naar huis.”

Volgens haar is het nog geen gelopen race. Een commissie, waarin de vastgoeddienst van Defensie, mariniers, provincie en gemeente zitten, brengt alle eisen in kaart. De Kamer krijgt de uitkomsten daarvan eind november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer