Obama kent zijn tegenkandidaten
WASHINGTON (ANP) – Het deelnemersveld aan tegenkandidaten voor de Amerikaanse president Barack Obama bij de verkiezingen in november 2012, is nu vrijwel rond. „Het lijkt me niet dat er zo laat in de race nog kandidaten bij kunnen komen”, zei Republikeins congreslid Bill Huizenga, vertegenwoordiger van een district met veel Amerikanen van Nederlandse oorsprong in de staat Michigan, vrijdag tegen het ANP. Zowel Sarah Palin als New Jerseys gouverneur Chris Christie besloten deze week om niet mee te doen met de verkiezingen.
De circa 15 Republikeinse kandidaten komen zowel van de gematigde als de conservatieve vleugel. Gouverneur Rick Perry van Texas past bij de conservatieve vleugel, terwijl de koploper in de peilingen, Mitt Romney, bij de gematigde vleugel past.
Congreslid Huizenga kijkt echter met grote interesse naar Herman Cain, die stijgt in de peilingen. De voormalig baas van een pizzaketen heeft volgens Huizenga vanwege zijn ondernemerschap en Afro-Amerikaanse roots een „geweldig verhaal te vertellen en een ander perspectief te bieden.” Huizenga heeft nog geen kandidaat gekozen, maar zijn voorkeur gaat uit naar een politicus met ondernemerservaring. „Daar ontbreekt het Obama aan.”
Dennis Goldford, professor politicologie aan Drake University, denkt dat Romney en Perry de meeste kans maken tegen Obama en dat kandidaten als Ron Paul, Herman Cain en Michele Bachmann weliswaar fanatieke volgers hebben, maar buiten die groepen niet genoeg kiezers aanspreken.
Romney roept evenwel geen warme gevoelens bij de aanhangers van de Tea Party op, vindt hij. Dat is onder meer vanwege de gezondheidszorgwet die hij in Massachusetts invoerde. „Dat is een probleem voor hem omdat die fanatieke kiezers gaan stemmen in de voorverkiezingen”, zegt Goldford.
Het is echter nog een lange weg tot november 2012. Democratisch consultant Neil Oxman, mede-oprichter van The Campaign Group, een bedrijf dat politieke reclamefilmpjes maakt: „Er kan veel veranderen in een jaar. Hoe gaat de economie het doen? Komt er een nieuwe terroristische aanslag? Kan Obama dat allemaal de baas? Die zaken kunnen de keuze beïnvloeden en vandaag voorspellen wie volgend jaar wint is daarom erg speculatief.”