Economie

Weekers: Spaarloon biedt geen soelaas voor economie

DEN HAAG (ANP) – De opgebouwde tegoeden uit de spaarloonregeling worden begin volgend jaar geheel vrijgegeven. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) voorziet een positieve impuls voor de economie, hoewel hij er niet al te hoge verwachtingen van heeft. Economen denken dat het effect nihil zal zijn en dat mensen het geld direct op een spaarrekening parkeren.

6 October 2011 16:52Gewijzigd op 14 November 2020 17:00
Foto ANP
Foto ANP

Via de spaarloonregeling kon jaarlijks maximaal 613 euro belastingvrij worden gespaard, waarbij geld naar een geblokkeerde bankrekening ging. De gespaarde bedragen moesten daar 4 jaar blijven staan. Het totaalbedrag aan spaarloon bedroeg eind 2010 bijna 2,8 miljard euro.

Het kabinet schrapt de spaarloonregeling om geld vrij te maken voor het tijdelijk verlagen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Dat is bedoeld als impuls voor de vastgelopen woningmarkt.

Het spaarloon zal niet „massaal in de economie worden gepompt”, aldus Charles Kalshoven, econoom bij ING. „Mensen zullen niet meteen naar de winkel rennen met het vrijgekomen geld om grote dingen te kopen. De koopkracht staat onder druk, mensen moeten het geld kunnen en willen uitgeven”, aldus Kalshoven.

Hij wijst erop dat werknemers door de maatregel niet rijker worden. „In feite gaat het om een lastenverzwaring, want een fiscaal voordeel vervalt.” Op de loonstrook komt volgens de econoom straks netto meer salaris binnen, maar op de spaarloonrekening minder. „Neem iemand die momenteel 50 euro per maand inlegt en tegen 42 procent aftrekt. Hij ziet straks 29 euro meer onder de streep binnenkomen, maar spaart tegelijkertijd 50 euro minder”, rekent Kalshoven voor. Als de werknemer 50 euro wil blijven sparen zal hij dus 21 euro moeten aanvullen.

Ook Rabobank denkt niet dat de economie een impuls zal krijgen. „Het is de derde keer dat deze truc wordt uitgehaald”, aldus Hans Stegeman, econoom bij de bank. „Voor een deel zullen er wel schulden mee worden afgelost en de noodzakelijke aankopen worden gedaan, maar macro-economisch is dit effect verwaarloosbaar.”

Het was al bekend dat de spaarloonregeling wordt afgeschaft. Maar het was nog niet duidelijk wanneer en hoe deelnemers hun opgebouwde tegoeden zouden kunnen opnemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer