Afghaanse agenten leren van Nederlanders
KUNDUZ (ANP) – Elf agenten staan in blauwgrijze uniformen netjes in een rij opgesteld op het trainingskamp in de Afghaanse provincie Kunduz. Ze luisteren aandachtig naar hun Nederlandse trainer, die EHBO-les geeft. De mannen maken deel uit van de eerste lichting agenten die van de Nederlanders een vervolgopleiding krijgt.
Militair verpleegkundige David geeft uitleg over de luchtwegen. Een tolk zorgt ervoor dat de agenten weten wat hij zegt. Ze moeten een oefening doen, waarin een Nederlandse trainer zogenaamd stikt in een plastic dopje van een waterfles. Een Afghaanse agent grijpt in door de trainer op zijn rug te slaan. Wanneer dat niet helpt, past hij de Heimlich-greep toe, waardoor de trainer wordt ’gered’.
Een van de deelnemers aan de cursus is de Afghaanse politiekapitein Ghulam Rasul. Hij zit al 25 jaar bij de politie en is een van de eersten van zijn politiebureau die op training is bij de Nederlanders. „De mensen van mijn posten moeten ook de cursus volgen. We hebben in ons dagelijks werk te maken met zaken die we op deze training leren, dus het is heel belangrijk”, zegt hij.
Zelf zou Rasul graag meer leren over het veilig verwijderen van bermbommen. Even verderop is precies zo’n training bezig. Een jonge Afghaanse agent leert een dop te verwijderen van een jerrycan met explosief materiaal. Met handgebaren legt een expert van de explosieven opruimingsdienst hem uit hoe de klus veilig geklaard kan worden. Als het de agent bij de eerste poging lukt, kijkt hij trots op en krijgt hij applaus.
In het door de Nederlanders opgeknapte pand is David ondertussen verdergegaan met de les. De agenten zitten achter stoffige tafeltjes en hebben hun petten afgedaan. Op het bord staat een tekening van het menselijk lichaam, met daarin de organen. Samen met de tolk licht David het plaatje toe.
„Ik vind het leuk om les te geven aan de agenten”, zegt David. „Omdat we ook al op de politieposten in de stad zijn geweest, hebben we al wat vertrouwen gewonnen. Omdat ik verpleegkundige ben, gaat dat makkelijk. Alle agenten hebben wel een wondje of een kwaaltje waarnaar gekeken moet worden. Meestal moet ik ze doorsturen naar een arts, maar soms kun je wel iets voor ze doen.”
De trainingen worden nu nog gegeven aan kleine aantallen agenten, maar zullen in de komende maanden worden geïntensiveerd. De missie duurt nog tot 2014. Daarna zullen de Afghaanse agenten zelf verantwoordelijk zijn voor de opleiding van nieuwe rekruten.