Nobelprijs Natuurkunde voor supernova-onderzoek
STOCKHOLM (ANP) – De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Amerikanen Saul Perlmutter en Adam Riess en de Australiër Brian Schmidt. Zij krijgen de onderscheiding voor het onderzoek naar het heelal. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen dinsdag bekendgemaakt.
De drie hebben supernova’s (ontploffende sterren) in de afgelegen uithoeken van het heelal onderzocht. Uit de metingen bleek niet alleen dat het universum zich sinds de oerknal uitbreidt, maar ook dat dat steeds sneller gaat. De winnaars „hebben een heelal blootgelegd dat grotendeels onbekend was voor de wetenschap”, verklaarde de jury haar keuze.
Aan de Nobelprijs voor Natuurkunde is een bedrag van bijna 1,1 miljoen euro verbonden. De helft van het bedrag gaat naar Perlmutter. Het andere deel is voor Riess en Schmidt.
Vanuit Australië zei Schmidt tegen de Zweedse zender SVT dat hij nooit had verwacht dat hij de prijs zou winnen. „Ik voel me slap in de knieën”, aldus Schmidt.
Perlmutter, Riess en Schmidt volgen de Russische Nederlander Andre Geim en de Russische Brit Konstantin Novoselov op. Zij kregen vorig jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde, omdat ze het bijzondere materiaal grafeen hebben ontwikkeld. Dat is transparant, supersterk en flexibel en het geleidt zeer goed. Daarmee is grafeen de ideale grondstof voor een nieuwe generatie ultradunne elektronica.