Dromen van een sterke kerk in Timboektoe
BARNEVELD – Letterlijk tot in Timboektoe, waar zijn radiostation staat, spant Abdoulaye Sangho uit Ivoorkust zich in voor het Evangelie via de radio. „Radio spreekt alle talen.”
Drie jaar geleden was Abdoulaye Sangho in Nederland. Hij liep toen met een droom in zijn hart: zijn eigen volk, de islamitische Songhai in met name Mali en Niger, bereiken met het Evangelie. Bij Trans World Radio (TWR) in Nederland vond die droom een vruchtbare bedding. Onder leiding van Sangho, die directeur Noordwest-Afrika is van TWR, startte de organisatie twee nieuwe projecten: één onder de Songhai en één onder de Toeareg, een nomadenvolk in onder andere Algerije, Mauritanië en Mali.
De keuze voor die volken is niet voor niets, zegt de in Mali geboren ex-moslim Sangho in het kantoor van Trans World Radio in Barneveld. „Natuurlijk, de Songhai zijn mijn eigen volk. Maar de Songhai en de Touareg zijn ook de eerste zwarte volken in West-Afrika die door de islam werden ingelijfd. Daardoor zijn er vanouds veel contacten geweest tussen het noorden van Afrika en deze volken. Ze hebben altijd een soort brugfunctie gevormd tussen de Arabieren en zwart Afrika.”
Sangho hoopt dat dit mechanisme eeuwen later andersom zal werken. „We bidden voor een krachtige kerk in landen als Mali, waar mensen zelf het Evangelie verder zullen brengen.”
Die krachtige kerk is er nu nog niet – reden waarom de droom van Sangho drie jaar later nog altijd niet geheel vervuld is. „We zenden nu uit vanuit Timboektoe in Mali. Maar dat is een eerste stap. Ik zou gelukkig zijn als er een kerk komt onder de Songhai en Touareg met volgelingen van Jezus Christus die ook anderen met het Evangelie gaan bereiken. Nu is het aantal gelovigen nog klein en zijn ze vaak bang. Sommigen krijgen geen baan omdat ze christen zijn; anderen worden door hun familie vervolgd. Het is heel moeilijk om er voor uit te komen dat je christen bent als een moslim degene is die je beschermt, die je salaris betaalt en die je te eten geeft.”
Sangho weet waarover hij praat. Zelf groeide hij in Mali ook op in een islamitisch gezin. Zijn familie moest niets van hem hebben toen hij als tiener christen werd. Pas later normaliseerden de verhoudingen.
Zijn islamitische jeugd is echter onuitwisbaar. „De hoofdstukken uit de Koran die ik leerde, zitten nog altijd in mijn hoofd.” Zonder enige aarzeling begint hij monotoon een soera op te dreunen.
„Wat het meest vreemde is: tot op de dag van vandaag kan ik je niet vertellen wat die tekst betekent. Moslims leren de Koran in het Arabisch, ook als ze die taal helemaal niet spreken. Zeker 99 procent van de moslims in West-Afrika heeft geen enkel idee wat ze doen als ze een soera reciteren.”
Dat biedt openingen voor het Evangelie, merkt Sangho. „Mensen luisteren nu eenmaal liever naar een taal die ze begrijpen. De meeste islamitische radiostations in West-Afrika zenden uit in het Arabisch; wij doen dat in de taal van de mensen. Onze leidinggevende in Timboektoe loopt regelmatig door de straten van zijn stad als er een uitzending gaande is. Hij constateert dat veel mensen daadwerkelijk luisteren.”
Hoewel zijn droom in drie jaar tijd deels is gerealiseerd, is dat voor Sangho geen reden om te stoppen met dromen. Hij heeft nieuwe plannen om ook moslims in Senegal en Mauritanië te bereiken met radioprogramma’s.
Vooral de plannen voor Mauritanië zijn niet eenvoudig uit te voeren, omdat het land een islamitische republiek is waar zending streng verboden is. „Een FM-station kun je daar natuurlijk niet beginnen. Het idee is nu om cd’s te distribueren onder Mauritaniërs in het buitenland en ze op die manier ook de grens over te krijgen.”
Wanneer dat moet gebeuren? Sangho glimlacht. „Het liefst gisteren.” Hij buigt zich iets naar voren. „Weet je, zending is geen keuze. Het is een doel van de kerk; het hoort bij het gehoorzaam zijn aan de opdracht van de Heere Jezus.”
Abdoulaye Sangho is donderdag speciale gast tijdens een open dag van Trans World Radio in Barneveld.