Binnenland

Leers: „We gaan door zolang het nodig is”

„Als wordt uitgetest wie de langste adem heeft: die hebben wij”. Dat zei de Maastrichtse officier van justitie J. van Eck donderdag vlak na de inval in woonwagenkamp Vinkenslag. Burgemeester G. Leers van Maastricht zei bij die gelegenheid, dat een meerderheid van de vierhonderd bewoners weliswaar bereid is om mee te werken aan de inspecties, maar dat „een kleine groep raddraaiers het voor iedereen verpest”.

ANP
3 July 2003 13:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

„We gaan door zolang het nodig is”, aldus Leers. „Desnoods komen we elke maand met eenzelfde politiemacht terug. De bewoners hebben het zelf in de hand.”

Opvallend is, dat politie, brandweer en ambulance donderdag bij de actie voor het eerst gebruik hebben gemaakt van het nieuwe C2000-communicatiesysteem. Daardoor konden politieberichten niet via de scanner woren afgeluisterd. Vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn aanwezig bij dit experimentele gebruik van C2000, dat vanaf volgend jaar in heel Nederland moet gaan draaien. Zuid-Limburg trekt de kar en is de eerste regio, die van het nieuwe digitale communicatiesysteem gebruik maakt.

De acties tegen Vinkenslag kosten de gemeente handenvol geld, geeft Leers toe. „We kunnen dit niet alleen blijven betalen”, zegt hij. „Ik hoop dat de minister zich realiseert dat de Maastrichtse aanpak niet stuk mag lopen op een gebrek aan politiemensen en geld”. Volgens Leers is er geen verband tussen deze actie en acties op woonwagenkampen elders in Nederland, de afgelopen week. „Maar goed voorbeeld doet goed volgen”, stelt de burgemeester. „De bevolking snakt naar duidelijkheid en wil dat de overheid grenzen stelt”.

De inspecteurs kijken donderdag naar alle installaties op het gebied van gas, licht en chemicaliën. Ook moet de toegankelijkheid voor brandweer en ambulance gegarandeerd zijn.

De actie is een vervolg op de mislukte inspectie van maandag. Toen ging het om een poging tot driedaagse inspectie. „We doen nu alles in een dag”, legt Leers uit. Door de noodverordening zijn alle bewoners verplicht om binnen te blijven. Dit om een herhaling van incidenten als maandag te voorkomen, waarbij dertig ’raddraaiers’ de inspecteurs het werk onmogelijk maakten.

Leers benadrukte dat het om een bestuursrechtelijke actie gaat. „We willen de veiligheid van Vinkenslag garanderen. Want als er morgen brand uitbreekt en er vallen doden omdat de brandweer er niet bij kan, dan wijst iedereen naar de gemeente als schuldige.” Maar Van Eck voegde daaraan toe, dat er ook een strafrechtelijk traject is. „We nemen alles mee, wat we strafrechtelijk tegenkomen”, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer