Buitenland

Geboortedorp Gaddafi veroverd

SIRTE (ANP/AFP/RTR) – Strijders van de nieuwe Libische machthebbers hebben maandag de aanval heropend op Sirte, een van de laatste bolwerken van Muammar Kaddafi. Ze veroverden onder meer het geboortedorp van de voormalige leider.

3 October 2011 17:29Gewijzigd op 14 November 2020 16:56
Rebellenvoorzitter Abdullah Ahmed Naker. Foto EPA
Rebellenvoorzitter Abdullah Ahmed Naker. Foto EPA

Volgens medici die het dorp Qasr Abu Hadi aan de rand van Sirte bezochten, zijn er geen Kaddafi-strijders meer. Ook het district Bouhadi in het zuiden van Sirte viel in handen van troepen van de Nationale Overgangsraad (NTC).

Het centrum van Sirte werd bestookt met raketten en granaten. De volgens verslaggevers nauwelijks gecoördineerde aanvallen volgden op een bestand van 2 dagen, dat was afgekondigd door de NTC.

Net als in de afgelopen dagen ontvluchtten maandag honderden burgers het strijdgewoel in de kuststad. Hulpverleners maken zich echter grote zorgen over de duizenden mensen die de stad niet willen verlaten of daartoe niet in staat zijn.

Een klein hulpkonvooi van het Rode Kruis moest maandag omkeren door zware beschietingen. De organisatie noemde de situatie na een bezoek zaterdag „afschuwelijk.” Mensen in de belegerde stad sterven door gebrek aan medische verzorging en er zou gebrek zijn aan water en voedsel.

Een groep van 1200 Afrikaanse migranten in het zuiden van Libië is geëvacueerd. Ze zijn zondag in 15 vrachtwagens vertrokken uit een opvangkamp bij de zuidelijke stad Sabha. Aan het eind van de week moeten ze aankomen in het noorden van buurland Tsjaad, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie maandag.

Veel Afrikanen werkten voor Libische oliebedrijven. Na de val van Kaddafi zagen de Libiërs ze aan voor huurlingen, die voor het verdreven regime hadden gevochten. Ze moesten daarom vrezen voor vergelding en waren hun leven niet zeker.

Persbureau Reuters had in de hoofdstad Tripoli een interview met Abdel Basset al-Megrahi. De voormalig geheim agent is de enige die ooit veroordeeld is voor de aanslag in 1988 op een passagiersvliegtuig van Pan Am boven het Schotse Lockerbie.

Megrahi noemde zijn rol in de terroristische actie „overdreven” en puur „administratief’. Hij zei verder dat nieuwe feiten over de met mysteries omgeven aanslag „binnen enkele maanden” naar buiten zullen komen. Megrahi, die twee jaar geleden vrijkwam omdat hij stervende was, zei dat hij nog maar korte tijd te leven heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer