Schoner Nederland door beter gedrag
ROTTERDAM (ANP) – Gemeenten proberen in toenemende mate via gedragsbeïnvloeding hun straten en pleinen schoner te krijgen of te houden. Rotterdam is daarin een van de voorlopers, stellen Agentschap NL en Stichting Nederland Schoon. De stad maakt onder meer gebruik van wijkconciërges en jonge schoonambassadeurs om inwoners te verleiden hun stad schoon te houden.
Gemeenten en andere overheidsorganisaties zoals Rijkswaterstaat zijn zich de laatste jaren ervan bewust geraakt dat straatbevuiling beïnvloedbaar is. Allerlei maatregelen, zoals het plaatsen van voldoende prullenbakken tot gedragsbeïnvloeding, hebben in 10 jaar tijd geleid tot een beter rapportcijfer: van gemiddeld 6,2 naar 7,7, weet projectmanager Kors van der Wolf van Stichting Nederland Schoon.c
„Het houdt voor gemeenten ook een keer op als er voldoende prullenbakken staan”, zegt adviseur Karin Braams van Agentschap NL, een organisatie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. „Dan komt het moment dat je het publiek moet meenemen in je idee over een schone stad”, aldus Braams.
Daar zijn steeds meer gemeenten mee bezig, meestal via allerlei experimenten. Zo kun je in Deventer lid worden van de Schoon Familie. Dat betekent dat je als ’familielid’ regelmatig iets doet om je eigen woonomgeving schoon te houden en in Vlissingen promoten ambassadeurs de schone stad. In Rotterdam kreeg het publiek de afgelopen jaren steeds meer waardering voor de ’blinkende’ binnenstad.
Ondertussen doet reinigingsdienst Roteb van de Maasstad voortdurend onderzoek om het gedrag van bewoners te beïnvloeden. „We hebben allerlei acties om bewoners te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid”, weet verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen (D66). Daar zijn ook gedragsdeskundigen van de Erasmus Universiteit bij betrokken. Van Huffelen: „Zo willen we uiteindelijk met minimale middelen meer resultaat bereiken.”