Opinie

Alternatieve tijdrekening: (B)CE = (Before) Christ Era

Uit seculiere hoek komen voorstellen om de aanduidingen BC en AD van de christelijke tijd­rekening te vervangen door ”neutrale” afkortingen. Het is goed als christenen daarvoor een alternatief achter de hand hebben, betoogt ds. B. H. Weegink.

1 October 2011 13:59Gewijzigd op 14 November 2020 16:54
Foto Wikimedia
Foto Wikimedia

Dikwijls wordt in christelijke kring voor een dag of datum de afkorting DV (Deo volente, zo God wil) gezet. Intussen is het belangrijk geworden om op de jaartelling zelf te letten, vooral in landen die door de prediking van het Evangelie zijn beïnvloed.

In Australië lanceerde de regering het plan om in de geschiedenisboeken bij de jaaraanduiding niet meer de meetlat bij de geboorte van Christus te leggen. Er komt dus niet langer AD (Anno Domini, in het jaar des Heeren), maar CE (Common Era, gewone tijdrekening) te staan. En als het gaat om een jaartal BC (Before Christ, vóór Christus), wil men er BCE (Before Common Era, vóór de gewone tijdrekening) van maken. Een christelijke datering zou te confronterend en kwetsend zijn voor anders­denkenden en vooral onacceptabel voor niet-gelovigen.

In Engeland, dichterbij dan Australië, ging het al een stap verder. De omroep BBC besloot de seculiere aanduiding in zijn programma’s in te voeren: alleen nog de ‘gewone’ jaartelling, zonder enige christelijke verwijzing. Ondertussen is dat voornemen haastig ingetrokken, omdat het op een „journalistiek misverstand” zou berusten. Foutje, bedankt. De presentatoren mogen nu zelf kiezen of ze de aanduidingen AD en BC dan wel CE en BCE gebruiken.

In NRC Handelsblad van 27 september stond een twee pagina’s groot artikel dat liefst vijftien verschillende jaartellingen liet zien: de Joodse, de islamitische en tal van andere zoals de koptische, Azteekse en Koreaanse. Er stond ook: elke cultuur zijn eigen kalender. Het is van belang hierop het vizier te zetten. De Naam van Jezus uit de jaartelling halen, is een streep door onze geestelijke erfenis. Andere religies brengen doorgaans weinig respect op wanneer westers­georiënteerde landen hun eigen nest bevuilen.

Wanneer een als christelijk te boek staande maatschappij vraagtekens plaatst bij haar geschiedenis en een leeg visitekaartje geeft, toont ze haar geestelijke bloed­armoede. Er is een basis van cultuur, taal en geschiedenis nodig waarop een gemeenschappelijke identiteit wordt gebouwd. Per saldo zijn er misschien weinig belijdende christenen, maar er is altijd nog een brede bedding van cultuurchristendom waarop burgers kunnen terugvallen.

De Britse reacties op het plan van de BBC, gelanceerd in de Mail on Sunday (!), logen er niet om. De Daily Mail noemde de voorgestelde omwenteling een staaltje van „absurde politieke correctheid” en verlies in plaats van winst.

De teneur is duidelijk. Een seculiere westerse ‘meerderheid’ wenst de laatste resten van kerstening te verwijderen. Vroeg of laat komt het tot een totale opruiming.

Als de christelijke afkortingen CE en BCE gaan verdwijnen, is het handig om nu al een alternatief bij de hand te hebben. CE kunnen we ”Christ Era”, de tijd van Christus noemen. En BCE kunnen we duiden als ”Before Christ Era”, vóór de tijd van Christus. De C van common wordt dus de C van Christ. ”Common”, heel gewoon is dat. Zo blijft de Naam van Jezus Christus, die verleden, heden en toekomst omvat, toch bewaard.

Laten we niet vergeten dat de tijd komt waarin geen tijd, jaar of eeuw meer nodig is. Era is dan Eternity, eeuwigheid geworden. Wie daarop zijn navigatie zet, heeft de langste adem.

De auteur is predikant van de hervormde gemeente te Katwijk aan Zee en algemeen secretaris van de stichting Schrift en Belijden voor de Confessionele Vereniging in de Protestantse Kerk in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer