Kerk & religie

GBS opent gerenoveerd en uitgebreid pand

LEERDAM – Een twee verdiepingen tellende bibliotheek, een grote zaal, een nieuwe vergaderruimte en een distributieloods. De Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) in Leerdam zit dankzij de uitbreiding van haar kantoorpand een stuk ruimer in haar jas. Penningmeester Lodder: „We kunnen nu ook grote groepen ontvangen.”

30 September 2011 08:14Gewijzigd op 14 November 2020 16:53
De bibliotheek in het uitgebreide kantoorgebouw van de GBS. Foto RD, Anton Dommerholt
De bibliotheek in het uitgebreide kantoorgebouw van de GBS. Foto RD, Anton Dommerholt

Terwijl tuinmannen de laatste hand leggen aan het groen bij de entree van het GBS-kantoorpand, klinkt op de achtergrond het geruis van grind dat met een dikke slang op het dak wordt gespoten. „Er wordt nog hard gewerkt om alles op tijd klaar te hebben”, zegt G. Lodder, penningmeester van de Bijbelstichting. „Bij de officiële opening zaterdag moet alles klaar zijn.”

Glazen schuifdeuren in het gebouw op het industrieterrein van Leerdam bieden toegang tot de ruimtes waar de GBS werkt aan de uitgave van Bijbels en het vervaardigen van andere materialen. Links is het oude kantoorgebouw, dat in 1987 geleden gereed kwam. Rechts een grote nieuwe aanbouw. Daarin bevinden zich een ruime bibliotheek en een vergaderzaal. Ook is er een grote zaal, met zo’n 130 zitplaatsen. Dankzij een schuifwand kan die ruimte nog flink vergroot worden. Een grote loods, waar Bijbels en boeken liggen opgeslagen, completeert de uitbreiding.

Tegelijk met de nieuwbouw is het bestaande pand van de GBS gerenoveerd, aldus Lodder. „In- en exterieur zijn aangepakt. Daardoor voldoen de ruimtes aan de nieuwste eisen die aan werkplekken worden gesteld. De buitenkant van het gebouw is gereinigd, waardoor het ook voor het oog een fraaie eenheid vormt met de nieuwbouw.”

Uniek aan het nieuwe gedeelte van het gebouw is de uitgebreide bibliotheek. Hier brengt de GBS een collectie boeken samen die in de loop van haar ruim veertigjarig bestaan zijn verzameld. Belangrijk onderdeel vormt een aanzienlijke hoeveelheid geschriften uit de 16e en de 17e eeuw, afkomstig van de Ridderkerkse ing. W. van Gent. De door hem gedurende tientallen jaren bijeengebrachte collectie bestaat voor het overgrote deel uit piëtistische werken.

GBS-medewerker L. van Belzen legt uit dat de bibliotheek uit twee delen bestaat. „Op de begane grond staan de werken tot 1830. Boven bevinden zich titels van recenter datum.” Midden in de ruimte is een grote leestafel. Belangstellenden kunnen hier zich verdiepen in de geschriften. Van Belzen: „We lenen niets uit, maar het is wel mogelijk om kopieën te maken. Bovendien zijn er plannen om een catalogus samen te stellen. Mogelijk volgt er in de toekomst verdere digitalisering.”

Dankzij de collectie Van Gent, die als apart onderdeel in de bibliotheek staat, beschikt de GBS over een aantal unieke boeken, legt Van Belzen uit. Hij toont het uit 1520 daterende ”Epistelen, evangeliën, ende sermonen”, een van de vroegste Nederlandse Bijbeluitgaven. Het handzame, in leer gebonden exemplaar bevat de evangeliën en een aantal sermonen, korte meditaties. „Van Gent heeft de meeste Bijbels voorzien van een korte toelichting op de geschiedenis van de uitgave. Hij heeft in de loop der jaren veel kennis opgedaan van de 16e- en 17e-eeuwse geschriften.”

De centrale ligging van het GBS-pand in Leerdam is volgens Lodder een belangrijke reden geweest om de nieuwbouw bij het bestaande pand te realiseren. „Bovendien verbinden velen de naam GBS met Leerdam. Ook voor het personeel is het prettig dat we hier blijven.”

Volgens penningmeester Lodder was een van de doelstellingen van de nieuwbouw het creëren van meer ruimte voor de ontvangst van groepen. „Daarvoor krijgen we veel aanvragen, maar regelmatig moesten we uitwijken naar een andere locatie. Nu beschikken we over een grote zaal.” Lodder demonstreert het computergestuurde orgel in de zaal, dat zelfs zonder organist kan spelen. „Prachtig toch? Ik kan geen noot spelen, maar dat zou je niet zeggen als je dit hoort.”

Bezoekers kunnen straks ook terecht in de expositieruimte, die geheel is gerenoveerd. Lodder: „We hopen die over enkele maanden ingericht te hebben. Een aantal bestuursleden bekijkt momenteel samen met kerkhistoricus J. Mastenbroek wat er tentoongesteld gaat worden.” Dat de bibliotheek aansluiting mist met een theologische opleiding hoeft volgens de GBS-bestuurder geen bezwaar te zijn. „Nu al komen er regelmatig belangstellenden een middag hier in de boeken snuffelen. De nieuwbouw maakt dat alleen maar makkelijker.”

Net als de bibliotheek is ook de naastgelegen expeditieloods voorzien van moderne beveiligingsapparatuur. Lodder: „Deze week kregen we de partij Bijbels terug die drie jaar geleden ontvreemd is. Zo’n diefstal willen we niet nog eens meemaken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer