Birma schrapt megadam na protesten
NAYPYIDAW (ANP/RTR/AFP) – De regering van Myanmar (voorheen Birma) staakt de bouw van een grote waterkrachtcentrale in het noorden van het land.
Voor de dam zouden 63 dorpen moeten verdwijnen, wat tot veel protest leidde. President Thein Sein van het Aziatische land zei in het parlement in de hoofdstad Naypyidaw dat hij naar de wensen van het volk wil luisteren.
De 2,7 miljard euro kostende Myitsone dam in de Irrawaddy-rivier had de grootste waterkrachtcentrale van het land moeten worden. Het had ook stroom moeten leveren aan het machtige buurland China.
De werkzaamheden voor de bouw van de dam in de noordelijke deelstaat Kachin waren al in volle gang. De oplevering stond gepland voor 2017. Circa 12.000 mensen zouden worden gedwongen om elders te gaan wonen. Milieuorganisaties waarschuwden voor een dreigende natuurramp in de regio die beschikt over een grote rijkdom aan planten en dieren.
Nu zijn de bouwactiviteiten stilgelegd, in ieder geval tot het eind van de termijn van de huidige regering. Het is nog onduidelijk of de bouw van zes kleinere damcomplexen eveneens is afgeblazen.
Een van de meest prominente tegenstanders van de megadam is oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Het is zeer opmerkelijk dat de machthebbers in Myanmar kennelijk zijn bezweken voor maatschappelijke druk. Het land wordt al decennia op autoritaire wijze bestuurd, maar in het afgelopen jaar zijn wat voorzichtige hervormingen doorgevoerd. Zo werden er vorig jaar november strak geregisseerde verkiezingen gehouden, de eerste in meer dan 20 jaar.
Het bewind in Myanmar, dat nog altijd wordt gedomineerd door militairen, onderhoudt warme banden met de regering van China. Dat buurland heeft een enorme en nog altijd groeiende behoefte aan elektriciteit. Chinese bedrijven werken samen met bedrijven in Myanmar om elektriciteitscentrales te bouwen.