Economie

Burger laakt bezuinigingen, ongelijkheid en eurocrisis

APELDOORN – Net zoals het CBS een paar weken geleden becijferde, blijkt nu ook uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat de burger steeds minder vertrouwen heeft in de economie.

Redactie economie
30 September 2011 07:58Gewijzigd op 14 November 2020 16:53
Foto EPA
Foto EPA

Dat is de belangrijkste uitkomst uit het derdekwartaalbericht over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB). Het aandeel mensen dat vindt dat Nederland zich in de goede richting ontwikkelt, loopt terug van 32 naar 26 procent, constateren de onderzoekers.

De zorgen van de burger richten zich met name op de verdeling van de 18 miljard euro aan bezuinigingen van het kabinet-Rutte. Respondenten vinden dat de bezuinigingen te fors zijn en vooral ten koste gaan van zwakkere groepen, zoals ouderen en gehandicapten. Met name de kortingen in de zorg moeten het ontgelden. Zoals iemand het zegt: „Alles draait om geld. Hoe wij omgaan met mensen in verpleegtehuizen is nog steeds om je diep voor te schamen en daar zit weinig tot geen verbetering in. De privatisering in de zorg maakt dat alles om geld draait, het welzijn van mensen is van ondergeschikt belang.” Expliciet hebben veel ondervraagden aangegeven dat ze zorgen hebben over de kortingen op het persoonsgebonden budget.

Ook over de toenemende maatschappelijke ongelijkheid, „de armen worden armer en de rijken rijker”, wordt veelvuldig geklaagd. Eveneens wordt er afgegeven op de mentaliteit in de samenleving, de criminaliteit en buitenlanders. „Nederland verrechtst, er is weinig tolerantie en verdraagzaamheid voor mensen die het minder hebben in deze wereld en die in ons land een veilige plek zoeken.”

Verder is er veel onvrede over Europa. Het SCP-rapport constateert dat de Europese Unie en Europese landen in financiële problemen spontaan genoemd worden als zorgpunt, iets wat nog niet eerder zou zijn voorgekomen.

De eurocrisis leeft overduidelijk bij de Nederlander. Zoals een respondent aangeeft: „Sinds de grenzen zijn weggevallen en de gulden er niet meer is en wij steeds meer afhankelijker worden van Brussel, is er achteruitgang.” Een andere geënquêteerde: „Geen vertrouwen in de Europese Unie, Griekenland, en nog meer van die misdadige landen die, naar gebleken is, de hand hebben gelicht met het voldoen aan de voorwaarden om toe te reden tot de Europese Unie. Onze pensioengelden gaan naar deze landen en worden in deze bodemloze putten gestort en dan zeggen ze dat de pensioenen niet meer te betalen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer