Burgers eisen overleg met ziekenhuis
De gemeenten Noordoostpolder en Urk en het Platform Zorggebruikersbelangen Noordoostpolder/Urk hebben woensdag in kort geding nieuw overleg met de IJsselmeerziekenhuizen geëist. Ze willen dat de uitvoering van het plan van aanpak voor het ziekenhuis in Emmeloord wordt uitgesteld.
Volgens de IJsselmeerziekenhuizen is de besluitprocedure echter volgens de regels verlopen en hebben de gesprekspartners voldoende gelegenheid gehad om hun bezwaren kenbaar te maken. Negen van de in totaal dertien partners staan zelfs achter het plan van aanpak, maar het platform zegt namens de grootste groep – alle 62.000 inwoners van de Noordoostpolder en Urk – te spreken. Het vreest samen met de beide gemeenten dat het ziekenhuis in Emmeloord zal worden afgeslankt en de zorgverlening in gevaar komt.
Door een dwangsom van 50.000 euro per overtreding eisten de drie partijen bij de rechter in Zwolle, dat het zogenoemde stakeholdersoverleg wordt hervat. Dat moet volgens hen wegens beleidsregels van de Wet Ziekenhuisvoorzieningen.
Het ziekenhuis zegt aan de verplichtingen te hebben voldaan, omdat het bestuur in het stakeholdersoverleg moet streven naar overeenstemming. Dat er geen eensgezindheid is, doet volgens de IJsselmeerziekenhuizen niet ter zake. Het plan van aanpak is inmiddels goedgekeurd door de Raden van Bestuur en Toezicht en de minister.
Het ziekenhuis wil nu beginnen met de uitvoering. Dat betekent dat het Emmeloordse Dokter J.H. Jansenziekenhuis geen acute 24–uurszorg meer krijgt en ook de afdeling kindergeneeskunde verdwijnt. De bevolking, het platform en de lokale overheden denken dat hierdoor het ziekenhuis uiteindelijk ten dode is opgeschreven.
De rechter doet op woensdag 9 juli uitspraak.