Bond tegen het vloeken: Samenleving is aan het verplatten
VEENENDAAL (ANP) – In Nederland wordt niet meer of minder gevloekt dan tien jaar geleden, maar de samenleving is wel aan het ’verplatten’. Tot in de Tweede Kamer aan toe.
Dat zei de Bond tegen het vloeken woensdag. Vooral het woord ’kanker’ als scheldwoord is populair onder jongeren.
De organisatie is dit jaar precies 10 jaar actief in onderwijsinstellingen. Zij merkt dat die steeds vaker een beroep doen op de ’bewustzijnscampagnes’ van de bond. Woensdag 5 oktober houdt de bond een symposium over vloeken op school in Nijkerk. Oud-minister André Rouvoet zal het symposium openen.
„In de regio Haaglanden speelt schelden met het woord kanker momenteel erg”, aldus Hans Alderliesten van de Bond. De organisatie is daarom bezig met een aparte campagne daarover. „Kinderen weten vaak niet wat ze zeggen.”
Iets nieuws is de term ’verrekte mongol’, uitgesproken door de acteurs in de kaskraker New Kids Turbo. „We horen het kinderen van 8, 9 jaar uitspreken.”
De Bond tegen het vloeken bestaat sinds 1917. „Wij hebben niet het idee dat er meer of minder wordt gevloekt dan honderd jaar geleden. Vloeken is van alle tijden en culturen.” Wel is de definitie van een vloek veranderd. „Tegenwoordig gaan de krachttermen vooral over erge ziektes.”
Scheldwoorden die betrekking hebben op seks, hebben ook aan populariteit gewonnen. Volgens de bond dragen televisieprogramma’s zoals Oh oh Cherso, waar veel over seks wordt gepraat, bij aan die populariteit van geseksualiseerd taalgebruik.
De Bond bezoekt zowel christelijke scholen als openbare scholen. „Op christelijke scholen wordt niet minder gevloekt. Wel is het bewustzijn over het vloeken groter, omdat ze weten wat het begrip Jezus of God inhoudt.”