Actie in Geldermalsen tegen grafkosten
GELDERMALSEN – Een actie tegen de onderhoudskosten van begraafplaatsen in Geldermalsen leverde 3000 handtekeningen en een flink aantal persoonlijke brieven op. Ze werden gisteravond overhandigd aan burgemeester Van Schaijck van Geldermalsen door leden van het actiecomité ”Geen onderhoudskosten begraafplaatsen”.
Het doel van de inwoners is de herziening van het net ingevoerde beleid. De begraaftarieven zorgen in Geldermalsen al langere tijd voor ophef. Vanwege fors achterstallig onderhoud wil de gemeente het onderhoud van de openbare begraafplaatsen bij de burgers in rekening brengen.
Vorig jaar pakte dat verkeerd uit. Een brief van de gemeente over de tarieven en naheffingen zorgde voor veel onrust onder de inwoners. Verantwoordelijk wethouder Van Meygaarden moest diep door het stof, bood zijn excuses aan en draaide de maatregel voorlopig terug.
Maar van de baan was de heffing niet. Ook omdat ieder jaar uitstel de gemeente meer dan 250.000 euro kost. En dat terwijl het financieel niet geweldig gaat. Vandaar dat de raad eind juni groen licht gaf voor het nieuwe beleid: nabestaanden moeten per jaar 80 euro betalen voor het onderhoud van een graf.
Ondanks het jaar uitstel was dat tegen het zere been van een groep inwoners die zich al twee jaar met hand en tand verzet tegen de voorgenomen doorberekening van de gemeentelijke inhaalslag op de begraafplaatsen. Afgelopen zomer richtten inwoners van Geldermalsen, Deil en Beesd een actiecomité op.
Betrokkenen vinden het „moreel verwerpelijk” om nabestaanden jaren na dato alsnog te confronteren met jaarlijkse kosten. „Dat bedrag kan flink oplopen. Vier graven tien jaar onderhouden kost 3200 euro”, rekenen ze voor. Maar het gaat het actiecomité vooral om het principe. „Ouderen dachten alles goed geregeld te hebben en rekenden erop dat hun nabestaanden niet opgezadeld zouden worden met onverwachte kosten.”
Verder gaat het comité ervan uit dat een begraafplaats een openbare gelegenheid is en dus vergelijkbaar met het groen in een woonwijk of een plantsoen dat gewoon door de gemeente wordt bijgehouden. Bovendien heeft het comité juridische bezwaren tegen de beleidswijziging. Wethouder Van Meygaarden wijst de kritiek van de hand en geeft aan dat de gemeente juridisch in haar recht staat en dat Geldermalsen met haar tarieven nog altijd onder het landelijk gemiddelde zit.
Desondanks slaagde het actiecomité erin de steun van duizenden inwoners te verwerven. Uiteindelijk zetten bijna 3000 mensen hun handtekening. Een aantal van hen schreef een persoonlijke brief. „Hopelijk wilt u de kwestie nog een keer bespreekbaar maken”, pleitte woordvoerder Van der Plaat gisteravond.
De plaatselijke politiek bleek na afloop van de vergadering onder de indruk. „Drieduizend handtekeningen; dat is zo’n 14 procent van de bevolking”, becijferde CDA’er Doeland. Zijn partij wil de tarieven opnieuw laten doorrekenen. Van Bruchem (SGP): „Wij hebben in juni om ethische redenen voor het voorstel gestemd. Begraafplaatsen moeten er netjes bij liggen, uit eerbied voor de overledene. Maar de reactie van de inwoners is duidelijk. Wij gaan er binnen de fractie over vergaderen.”