Economie

Transactietaks stuit direct op weerstand

STRAATSBURG/BRUSSEL (ANP) – Met veel enthousiasme kondigde de Europese Commissie woensdag aan een belasting te willen gaan heffen op financiële transacties. Direct stuitte het voorstel op tegengas. Met name de Britten zien niets in de invoering van een dergelijke belasting, als dat niet wereldwijd gebeurt.

28 September 2011 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 16:50

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie vindt dat de financiële sector iets terug mag doen voor de miljardensteun die de sector heeft gekregen om de financiële crisis te weerstaan. „Dat is niet meer dan eerlijk”, aldus José Manuel Barroso, de voorzitter van de commissie.

Het gaat om een belasting op grote financiële transacties, zoals handel in aandelen en obligaties, tussen financiële instellingen zoals banken of verzekeraars onderling. Voorwaarde is wel dat een van de instellingen in de EU is gevestigd. Het is ook de bedoeling dat beide partijen belasting betalen.

De invoering van de belasting kan jaarlijks circa 57 miljard euro opleveren. Hoe deze inkomsten dan verdeeld gaan worden, zal onderwerp van discussie zijn tussen de EU-landen en de commissie. De commissie hoopt de belastingmaatregel in 2014 te kunnen invoeren.

Of deze belasting er ook daadwerkelijk gaat komen, is maar de vraag. Groot-Brittannië heeft al gedreigd zijn veto te gebruiken. Ook andere landen vrezen dat het financieel verkeer verhuist naar landen buiten de EU, waar de belastingmaatregel niet geldt. De Britten met Londen als financiële hart van Europa, maar ook Nederland, pleiten voor een wereldwijde invoering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer