Economie

OM eist tot 7 jaar cel in vastgoedfraude

HAARLEM (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 7 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen hoofdverdachte Jan van V. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).

27 September 2011 14:43Gewijzigd op 14 November 2020 16:49
Foto ANP
Foto ANP

„Van V. is de grootste manipulator van allen. Een man die nooit het achterste van zijn tong laat zien”, aldus de officier van justitie.

Justitie ziet Van V. als het onbetwiste hoofd van de criminele organisatie van vastgoedfraudeurs en verwijt hem onder meer miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

„Van V. deed alsof hij openheid van zaken gaf, maar weigerde volledige openheid te geven over al die moeilijke betalingen”, aldus de officier. „Hij houdt nog steeds mensen de hand boven het hoofd. In zijn eigen morele kosmos deed hij niets fout, want iedereen werd rijk.”

OM eist 4 jaar cel tegen oud-topman Cees H.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 4 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces. H. is van de 11 verdachten die dinsdag hun eis hoorden, degene met de zwaarste functie. Hij werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden.

H. wordt verdacht van onder meer witwassen en deelname aan een criminele organisatie. „H. leek een achtenswaardig burger, maar maakte de fraude mogelijk door Van V. de vrije hand te geven”, aldus het OM.

„Ondanks het feit dat H. relatief kleine bedragen incasseerde, wordt de fraude hem zwaar aangerekend, omdat hij het zou hebben moeten stoppen”, aldus de officier. H. wist van de malversaties van hoofdverdachte Jan van V. en vindt volgens het OM nog steeds dat Bouwfonds goed bestuurd werd in de fraudeperiode. „Door hemzelf, dat spreekt”, aldus de officier.

OM eist 5 jaar cel tegen financiële baas

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in het vastgoedfraudeproces 5 jaar cel geëist tegen Olivier L., voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Hij misbruikte zijn sleutelpositie op een schandalige manier, zo zei de officier van justitie. „Zonder hem was het nooit gelukt zo enorm veel geld uit Bouwfonds weg te pompen”, aldus de officier.

L. was volgens justitie de „financieel directeur van de criminele organisatie.” Hij wordt verdacht van onder meer witwassen, verduistering en deelname aan een criminele organisatie. Het OM kon geen verzachtende omstandigheden vinden voor de „hooghartige” L., die weigerde openheid van zaken te geven.

L. hield tot het einde vol dat hij niets fout heeft gedaan. Maar hij was volgens het OM een van de leiders van de criminele organisatie en op de hoogte van alle geldstromen. „L. zorgde ervoor dat bij Bouwfonds alles boekhoudkundig klopte”, aldus de officier. „Hij zorgde voor valse papieren en dekte alles toe.”

OM eist 5 jaar cel tegen oud-Philipsdirecteur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in het vastgoedfraudeproces vijf jaar cel geëist tegen Will F. F. is voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management (PREIM), de vastgoedbeheerder voor Philips Pensioenfonds.

„F. was vooral bezig zijn eigen portemonnee te spekken”, aldus het OM. F. wordt onder meer verdacht van oplichting van Philips Pensioenfonds en verduistering. Ook wordt hij verdacht van witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en zou hij zich hebben laten omkopen.

Volgens het OM misbruikte hij zijn positie binnen de top van het Philips Pensioenfonds. „F. verkocht de pakketten van het pensioenfonds zo goedkoop dat de koper wel winst moest maken. Winst die voor een deel naar hemzelf werd doorgesluisd, waarbij sprake was van een van tevoren afgesproken verdeelsleutel. Hoe meer winst voor de koper, hoe vetter de bankrekening van F.”, aldus de officier van justitie.

Hij verweet F. dat deze geen openheid van zaken heeft willen geven en geen spijt heeft betuigd. Rob L., de opvolger van F. bij Philips Pensioenfonds en diens ’trouwe partner in crime’, zette volgens het OM het laakbare gedrag van zijn voorganger voort. Tegen hem eiste justitie 3 jaar celstraf.

Hij zou jarenlang smeergeld hebben geïnd van zakenrelaties van Philips. Zijn medewerking aan de fraude was volgens justitie ’onontbeerlijk’. Toen hij directeur was, probeerde hij hoofdverdachte Jan van V. binnen te halen als commercieel adviseur bij het Philips Pensioenfonds. „De vos als hoeder van de kippen”, meende de officier van justitie. De verdachten stalen volgens het OM tientallen miljoenen euro’s van hun voormalig werkgever en van de vele pensioengerechtigden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer