Kerk & religie

Reacties: Pausbezoek Duitsland welwillend ontvangen

WETZLAR – Duitse protestanten blikken, ondanks kritische kanttekeningen, overwegend positief terug op het paus­bezoek aan Duitsland. Dat blijkt uit reacties die het christelijke persbureau Idea gisteren verzamelde.

Kerkredactie
27 September 2011 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 16:49
Paus Benedictus XVI. Foto EPA
Paus Benedictus XVI. Foto EPA

De voorzitter van de conservatieve Conferentie van Belijdende Gemeenschappen binnen de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), ds. Ulrich Rüss, prees de stevige oproep van de paus tot vernieuwing van het geloof en bekering tot God. Naarmate de EKD zich vernieuwt in de richting van dit christocentrische geloof, tegen alle druk van secularisatie en tijdgeest in, zal er sprake zijn van vooruitgang in de oecumene, aldus ds. Rüss.

Volgens hem zijn de uitspraken die de paus over Luther deed van historische betekenis en is het pausbezoek bemoedigend voor Duitse christenen, ondanks confessionele verschillen.

Kritische geluiden zijn er ook. Met name het feit dat de paus geen stappen in de richting van verdere oecumene zette, was voor sommigen een ontgoocheling. Bisschop Rosemarie Wenner, vicepresident van de Vereniging van Evangelische Vrije Kerken (VEF), is blij dat de paus „zo duidelijk over het geleefde geloof sprak”, maar teleurgesteld over „het nee ten opzichte van concrete stappen op de weg naar zichtbare eenheid.”

De voorzitter van de belijdenisbeweging ”Geen ander Evangelie” in de EKD, ds. Hansfrieder Hellenschmidt, heeft er begrip voor dat de paus de roep om eenheid en gezamenlijke eucharistie vooralsnog niet volgt: Benedictus XVI heeft gesproken met protestantse kerkvertegenwoordigers die de verzoening door de dood van Christus loochenen of de inzegening van homostellen dulden. „Dan is het toch geen wonder dat van de kant van de paus de grote geste uitgebleven is?”

Andersom is er echter ook een probleem: „Hoe is eenheid mogelijk vanuit evangelisch perspectief, zolang het roomse dogma van de heilsnoodzakelijkheid van de paus en de Rooms-Katholieke Kerk geldig blijft?”

De secretaris-generaal van de Christelijke Vereniging van Jonge Mensen (CVJM) in de EKD, 
Roland Werner, ziet met betrekking tot de rooms-katholieke leer „nog veel noodzaak tot gesprek en een nieuw luisteren naar de Bijbel.” Ook is er volgens hem terugkeer nodig, overal waar in de loop van de geschiedenis verkeerde wegen zijn ingeslagen. „Maar waar paus Benedictus XVI op Jezus gewezen heeft, kunnen wij ons samen met hem opstellen als getuigen in de wereld.”

De raadsvoorzitter van de EKD, ds. Nikolaus Schneider, benadrukt de oecumenische openingen die hij ziet. Hij roemt de aandacht van de paus voor Luther, en diens positieve opmerkingen over oecumene, en spreekt de wens uit dat in de aanloop naar de reformatieherdenking van 2017 de twee grote kerken in Duitsland tot actievere samenwerking zullen komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer