Hillary Clinton slaat boekhandel over in Nederland
Geen boekhandel, maar het sjieke Amstel Hotel in Amsterdam had Hillary Clinton uitgekozen om propaganda te maken voor haar nieuwe boek. Geen signeersessies dus, maar een serieuze toespraak voor een select gezelschap genodigden, onder wie ex–politici en ondernemers. Ex–minister Willem Vermeend, ex–staatssecretaris Cees van Leeuwen en ex–Philips topman Roel Pieper waren aangeschoven bij de lunch om de vroegere first lady aan te horen.
De vrouw van de Amerikaanse ex–president Clinton begon woensdag in Amsterdam met de Europese promotietournee van haar boek Mijn Verhaal. Nederland was haar eerste stop buiten de Verenigde Staten. Ze bleef er niet langer dan een halve dag en kwam het Amstel Hotel niet uit. „Ik kan niet denken aan een andere plaats dan Nederland om mijn toer te beginnen”, zei Clinton, „gezien de rol die jullie spelen in de wereld.”
Ze verwees daarmee niet naar de calvinistische cultuur, „met een broodje kaas en een glas melk”, maar naar de rol van vrouwen in Nederland. De emancipatie van vrouwen is een belangrijk thema in haar boek, dat enkele weken geleden vooral in het nieuws kwam door de ontboezemingen over de echtelijke ontrouw van haar man en zijn relatie met Monica Lewinsky.
De stagiaire in het Witte Huis kwam echter niet voor in haar ’promotierede’ in het Amstel Hotel. Hillary Clinton begon haar toespraak met de passage uit haar boek waarin ze beschrijft hoe ze Bill in de lente van 1971 leerde kennen. „Ik dacht dat hij verlegen was en sociaal niet in orde. Ik had weinig hoop dat wij een koppel konden vormen.”
Kort daarna keerde ze terug op haar thema voor het bezoek aan Nederland. „Te veel vrouwen in te veel landen in de wereld spreken de taal van de stilte”, verkondigde Clinton. „Te lang is de stem van de helft van de wereldbevolking niet door de regeringen gehoord. Vrouwen hebben een groot deel van de verantwoordelijkheid, maar dat wordt niet herkend en niet beloond.”
De oplossing is simpel, zo meent de voormalige first lady van de Verenigde Staten. „Vrouwen moeten de macht van hun eigen stem gebruiken.” Zij is ook zelf de politiek ingegaan en heeft de race gewonnen om het senatorschap voor de staat New York.
Dat was iets waar ze lang over aarzelde. „Ik had een zetje nodig, en dat kwam uit onverwachte hoek. Niet van een politieke adviseur, een leider van de Democratische Partij of mijn man.” Uiteindelijk kreeg ze een zetje tijdens een ontmoeting met vrouwelijke atleten in New York. „Durf de concurrentie aan te gaan!”, kreeg ze te horen.
Haar stem is in Nederland in ieder geval al gehoord. Sinds haar boek dinsdag 10 juni in de boekwinkels lag, zijn er 30.000 exemplaren verkocht. De vierde druk is in de maak. Uitgeverij Balans verwacht 50.000 exemplaren van Mijn Verhaal te kunnen slijten.