Politiek

Ruimere regels rond selectie embryo

DEN HAAG – Het kabinet gaat het mogelijk maken dat ook ouders die mogelijk, maar niet zeker gendrager zijn van de erfelijke ziekte van Huntington nog dit jaar kunnen kiezen voor embryoselectie.

Redactie politiek
23 September 2011 22:55Gewijzigd op 14 November 2020 16:47
Foto ANP
Foto ANP

Dat maakte minister Schippers gisteren bekend. Een door haar geraadpleegde ethische adviescommissie adviseerde afgelopen juni de bestaande beperkingen weg te nemen. Dat advies neemt Schippers over, aldus de brief.

De beperkingen waarnaar Schippers verwijst, zijn in 2006 aangebracht door staatssecretaris Ross (CDA). Zij wilde embryo­selectie bij huntington alleen toestaan als ouders bereid waren vooraf via een test te laten vaststellen of zij het gen droegen. Ouderparen die daar om psychosociale redenen geen uitsluitsel over willen hebben, moeten daardoor voor embryoselectie uitwijken naar België, of kiezen voor een bevruchting met donorzaad dan wel –in het geval van een natuurlijke zwangerschap– prenataal onderzoek.

De seculiere Kamerfracties hebben het beleid-Ross altijd beschouwd als onnodige inperking van de keuzevrijheid. Daarom ondernam toenmalig staatssecretaris Bussemakers (PvdA) in 2008, tegen de zin van toenmalig coalitiepartner ChristenUnie in, actie. Zij gaf eerst prioriteit aan het ongedaan maken van een andere bepaling van Ross, namelijk om embryoselectie alleen toe te staan bij genetische afwijkingen die met 100 procent zekerheid tot ziekten leiden. Dragers van bepaalde erfelijke kankergenen die wel een aanzienlijke, maar geen 100 procentskans hebben kanker te krijgen, kunnen er sindsdien ook een beroep op doen.

Om de politieke commotie niet te verergeren, liet Bussemaker de regels rond embryoselectie bij huntington intact. Ook minister Klink (CDA) wees in 2010 een verzoek om verruiming van de PvdA af. D66 en PvdA uitten herhaaldelijk de vrees dat ook dit kabinet een besluit voor zich uit zou schuiven, omdat het onder andere daarover toezeggingen zou hebben gedaan aan de SGP. Fractievoorzitter Van der Staaij heeft het bestaan van formele afspraken met het kabinet echter altijd ontkend. Bovendien is het Schippers inmiddels duidelijk dat noch de PVV, noch het CDA zich tegen verruiming verzet.

Met de stap die Schippers nu neemt, is de SGP het „principieel oneens”, beklemtoonde Van der Staaij gisteren. „De beschermwaardigheid van het leven van embryo’s staat voor ons voorop.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer