Gemeentemuseum geeft De Stijl een vaste plek
DEN HAAG (ANP) – Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de kunstenaarsbeweging De Stijl een vaste plek gegeven. Het museum opent zaterdag een vleugel die permanent gewijd is aan de groep, waar bekende kunstenaars als Piet Mondriaan en Theo van Doesburg deel van uitmaakten.
Een totaaloverzicht van de kunststroming was nog niet te zien in Nederland, stelde directeur Benno Tempel vrijdag. „Het is beschamend dat je naar New York moet gaan om het verhaal van De Stijl te zien. Terwijl De Stijl samen met Rembrandt en Van Gogh de enige kunstonderwerpen zijn in De canon van Nederland. Rembrandt en Van Gogh zijn uitstekend te zien, maar De Stijl dus niet. Er moet een plek zijn waar je altijd minimaal 30 schilderijen van Mondriaan moet kunnen bekijken.”
De vleugel heeft een oppervlakte van 750 vierkante meter en bestaat uit zo’n 16 zalen. De tentoonstelling belicht niet alleen de schilderijen van de in 1917 opgerichte kunstenaarsbeweging, maar ook vormgeving en architectuur. Te zien zijn maquettes van ontwerpen van Gerrit Rietveld, maar ook bijvoorbeeld een Bruynzeelkeuken die Piet Zwart in 1938 ontwierp.
Bezoekers kunnen de hele carrière doorlopen van Piet Mondriaan, te beginnen met zijn vroegste landschapsschilderijen tot zijn laatste - onvoltooide - meesterwerk, de Victory Boogie Woogie. Het Gemeentemuseum bezit bijna 300 werken van de kunstenaar.
De kunstenaars van De Stijl gingen op zoek naar een nieuw soort kunst die zou passen bij de maatschappij van de toekomst, aldus het museum. Die vonden ze in een abstracte beeldtaal, die bestond uit lijnen en vlakken en de kleuren rood, blauw, geel, wit en zwart. „Maar het waren geen kille en koele kunstenaars”, aldus Tempel. „Ze waren vrij en vrolijk als de toekomst zelf, zoals ze over zichzelf zeiden.”