Buitenland

Feitenoverzicht terugkerend ruimtepuin

HOUSTON (ANP) – Iedere satelliet en elk brokstuk in een baan rond de aarde wacht uiteindelijk hetzelfde lot. Door zwaartekracht en wrijving verliezen de vaartuigen snelheid, waardoor ze zakken en terugkeren in de dampkring. Dat gebeurt met razend geweld. In de loop van vrijdag vergaat zo de afgedankte Amerikaanse satelliet UARS. Een beknopt overzicht van eerdere crashes:

23 September 2011 13:05Gewijzigd op 14 November 2020 16:46

Kosmos 954: Deze nucleair aangedreven spionagesatelliet van de Sovjet-Unie, gelanceerd in 1977, stortte enkele maanden later neer in het hoge noorden van Canada. Speurders vonden radioactieve brokstukken in het afgelegen gebied.

Skylab: Het enige Amerikaanse ruimtestation, de Skylab, moest in 1979 gecontroleerd neerkomen in de Indische Oceaan, maar de Amerikanen maakten een rekenfout. Daardoor stortte de satelliet neer in het dunbevolkte westen van Australië. Niemand raakte gewond. Plaatselijke autoriteiten gaven de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een boete van 400 dollar voor het illegaal dumpen van afval.

Compton: De Amerikaanse ruimtetelescoop Compton Gamma Ray Observatory verging in 2000 volgens planning in de dampkring. Restanten kwamen veilig neer in de Grote Oceaan. De satelliet was in 1991 gelanceerd. Na technische problemen vond de NASA het noodzakelijk de Compton te laten vergaan.

Mir: Het ruimtestation van de Sovjet-Unie en later van Rusland draaide van 1986 tot 2001 in een baan rond de aarde. Het complex werd onbetaalbaar toen Rusland zich richtte op het internationale ruimtestation ISS. De Mir keerde in maart 2001 gecontroleerd terug in de dampkring. Het ruimtestation verbrandde grotendeels, maar enkele brokstukken stortten in de Grote Oceaan ten oosten van Nieuw-Zeeland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer