„Gasterminal Rotterdam is economisch keerpunt”
ROTTERDAM (ANP) – De eerste importterminal voor vloeibaar aardgas (lng) in Nederland is vrijdag op de Maasvlakte bij Rotterdam door koningin Beatrix officieel geopend. De Gate terminal, een samenwerkingsverband van Gasunie en tankopslagbedrijf Vopak, is zowel strategisch als economisch van groot belang.
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) noemde de opening van de terminal, waarin 800 miljoen is geïnvesteerd, „een keerpunt in de economische geschiedenis van Nederland.”
Gasunie en Vopak zeiden inmiddels nieuwe activiteiten op lng-gebied te onderzoeken, zoals het per schip verder distribueren van vloeibaar gas vanuit Rotterdam naar buitenlandse afnemers.
Bij de Gate terminal wordt vloeibaar aardgas (lng), dat per tanker vanuit productielanden als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten naar Rotterdam komt, gelost, opgeslagen en verdampt. Daarna wordt het in het gastransportnetwerk gepompt.
De terminal past bij de ambitie van Nederland om het distributiepunt van gas in Noordwest-Europa te zijn, ook als de gasvelden van Slochteren uitgeput raken. Met de openstelling voor vloeibaar aardgas maakt de regio zich bovendien minder afhankelijk van de import van gas via pijpleidingen uit bijvoorbeeld Rusland.
De faciliteit op de Maasvlakte heeft een capaciteit van 12 miljard kubieke meter (genoeg om 7 miljoen huishoudens jaarlijks van gas te voorzien), die in de toekomst kan worden uitgebreid tot 16 miljard kubieke meter. Voor de afname van het gas zijn met vijf Europese energieleveranciers, waaronder het Nederlandse Eneco en het Duitse E.ON, langjarige contracten afgesloten, met een gemiddelde looptijd van 20 jaar.
De terminal, waarvan de bouw drie jaar duurde, is sinds begin september operationeel. Twee weken geleden deed zich een incident voor, waarbij door een menselijke fout een volgens Gate beperkte hoeveelheid gekoeld gas ontsnapte. Het bedrijf zegt maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen.