Binnenland

Wonen en zorgen onder één dak in Leerbroek

LEERBROEK – Het duurt nog tot 2013 voordat het project klaar is, maar nu al kijken senioren in Leerbroek uit naar het moment waarop ze hun (zorg)woning kunnen betrekken.

André Bijl
23 September 2011 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 16:45

Eerder deze week werd de eerste paal geslagen voor de bouw van een woon-zorgcomplex aan de rand van het Zuid-Hollandse dorp. Initiatiefnemers zijn aannemer Piet van Leeuwen uit Meerkerk, zorgorganisatie Huis ter Leede uit Leerdam en Habion, specialist in ouderenhuisvesting. Samen bedachten ze een totaalplan waarin wonen, zorg en welzijn centraal staan.

In de eerste fase verrijzen er een vrijstaande bungalow en acht bijzondere vrijesectorwoningen. Volgens makelaar De Leeuw gaat het om zogenaamde kangoeroewoningen. Het zijn twee-onder-een-kaphuizen met vijf slaapkamers die geheel naar de wensen van de kopers worden ingericht. „Ze worden zo ingedeeld dat ook de zorg voor inwonende gehandicapten of bejaarde ouders mogelijk is.” Op de begane grond krijgen de woningen een zelfstandige ruimte van ten minste 26 vierkante meter. Deze woningen worden in 2012 opgeleverd.

Dan is al begonnen met de tweede fase van het project. De tweede fase betreft een woon-zorgboerderij met 26 huurappartementen, 4 mantelzorgappartementen, een zorgsteunpunt en een dienstencentrum. Dit centrum is bedoeld voor de plaatselijke huisartsen, een fysiotherapeut en als uitgiftepunt voor medicijnen. Bovendien hoopt men dat op het voorplein de bibliobus een plekje vindt. Het is de bedoeling dat vanuit het zorgsteunpunt 24 uur per dag alle mogelijke hulp –variërend van zorg in het huishouden tot palliatieve zorg– wordt geboden. Zorgsteunpunt en dienstencentrum zijn bedoeld voor de bewoners van de nieuwe woningen, maar de dienstverlening richt zich ook op de rest van het kerkdorp.

Wethouder H. Freije van de gemeente Zederik, waar Leerbroek onder valt, is enthousiast over het project, ook al omdat er de afgelopen decennia in Leerbroek nauwelijks woningen voor senioren zijn gebouwd en het project zorgt voor het behoud van de leefbaarheid. „Door dit project kunnen oudere inwoners in hun eigen dorp en kerkelijke gemeenschap blijven.”

Freije zegt dat het plan voorziet in de behoefte van veel Leerbroekers en Zederikers. „Het is kleinschalig en past bij het platteland. Er is veel ruimte en groen met een boomgaard en moestuintjes. Mensen zijn zo uit en toch thuis.”

Dat spreekt ook het echtpaar Van der Ham uit Middelkoop aan. Het echtpaar van midden 70 woont sinds 1977 op zijn boerderij even buiten Leerbroek. „Als we mochten kiezen, bleven we hier wonen. Maar doordat we ouder worden, moeten we iets anders zoeken. Die zorgboerderij lijkt ons wel wat. We gaan liever niet naar de bestaande bejaardenwoningen. Dan zit je midden in het dorp. Ons boerenhart blijft spreken, daarom wonen we liever in de polder. Bovendien kun je er nog wat tuinieren, er komt ook een boomgaard.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer