Politie New York bespioneerde Marokkanen
NEW YORK (AP) – De politie in New York (NYPD) heeft Amerikaanse burgers bespied en onderzocht op basis van etniciteit. De mensen die in de gaten werden gehouden werden niet verdacht van enig specifiek misdrijf. Dat blijkt uit documenten in handen van persbureau AP.
In de documenten wordt gerept over een geheim project, het Marokkaans Initiatief. Undercover-agenten namen foto’s van restaurants met een Marokkaanse clientèle. Van mensen met een Marokkaanse achtergrond werd bijgehouden waar ze winkelden, aten en baden. Uit de documenten bleek verder dat de politie van plan was dezelfde werkwijze toe te passen op mensen met een andere etniciteit.
De verzamelde informatie werd opgeslagen op computers van de NYPD zodat als er ooit een tip binnenkwam over een Marokkaanse terrorist, de politie informatie over alle Marokkaanse inwoners van New York binnen handbereik had.
De programma’s begonnen, met hulp van de CIA, ten tijde van het presidentschap van George W. Bush en zijn ook na diens presidentschap, met de impliciete steun van de regering van president Barack Obama, doorgegaan. De Amerikaanse regering heeft tot dusver vragen over de kwestie vermeden. Het is onduidelijk of burgemeester Michael Bloomberg er bij betrokken was. Ook hij weigert vragen over de projecten te beantwoorden.
Het is niet duidelijk wanneer de programma’s precies zijn begonnen en of ze op dit moment nog lopen. Volgens ingewijden begonnen de programma’s als reactie op de aanslag in de Marokkaanse stad Casablanca in 2003 en de aanslag op Spaanse treinen in Madrid in 2005, waarbij Marokkaanse terroristen betrokken waren.
In de eerste besprekingen over het project werd de politie verteld dat er geen specifieke dreiging uitging van Marokkaanse inwoners van New York. Toch werd de politie geïnstrueerd informatie over de Marokkaanse gemeenschap te verzamelen, voor het geval Marokkaanse terroristen hun oog zouden laten vallen op New York.
New York heeft wetten die de politie verbiedt zich voor wetshandhaving te baseren op ras, religie of etniciteit als de „bepalende factor.” Volgens burgerrechtengroepen is de wet echter zo dubbelzinnig dat handhaving onmogelijk is.
De documenten, die veelal aangeduid waren als „geheim’, bevatten een lijst van „Marokkaanse locaties’, een plattegrond van de Marokkaanse buurten in de stad. Foto’s van lokale bedrijven werden gecombineerd met aantekeningen van undercover-agenten. „Veel van deze locaties waren onschuldig.”, aldus een bron betrokken bij het project. „Ze zaten nou eenmaal toevallig in een van deze buurten.”
De informatie over de Marokkaanse bedrijven werd verzameld door een speciaal team van de NYPD, de Demografische Eenheid. In eerste instantie ontkende de NYPD het bestaan van de eenheid.
Volgens NYPD-woordvoerder Paul Browne trad de eenheid alleen op als concrete aanwijzingen dat rechtvaardigden. Uit de documenten blijkt dat echter niet. Informatie over eventuele criminele activiteiten werd wel opgenomen in de stukken, maar dat leek niet de focus te zijn.