China bouwt inmiddels ook kerken in Afrika
APELDOORN – China legde al lange tijd wegen aan in Afrika en bouwde er ziekenhuizen. Maar sinds kort zijn de Chinezen ook betrokken bij de bouw van kerken op het continent. Zelfs de Bijbels die de Afrikaanse christenen gebruiken, komen voor het overgrote deel uit China.
Tegenover de anglicaanse kathedraal van Alle Heiligen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi verrijst een nieuw gebouw het bisdom. De aannemer is Zhongxing Construction. Chinees.
Verderop in de stad wordt gewerkt aan een nieuwe rooms-katholieke kerk: de Onze-Lieve-Vrouwe van de Rozenkrans. De aannemer is Fubeco Ltd. Eveneens Chinees. Dezelfde bouwmaatschappij is nog weer elders in de stad druk bezig met het Luther Plaza, het hoofdkantoor van de lutherse gemeenschap in Kenia.
Pastor Anthony Mwituria van het anglicaanse bisdom Nairobi liet tegenover het christelijke persagentschap ENI weten dat de keuze voor een Chinese aannemer puur pragmatisch was. „We hebben meerdere offertes opgevraagd, en dit bedrijf kwam met het gunstigste voorstel”, aldus Mwituria. Het bisdom heeft bovendien al eerder met het bedrijf gewerkt en dat was zeer goed bevallen.
Niet alleen in Nairobi, maar ook elders in Afrika bouwen Chinese firma’s intussen druk aan kerken en kerkelijke gebouwen. „Onze traditionele broeders (uit het Westen, red.) en hun ondernemingen hebben ons vaak geholpen met het bouwen van kerken”, verklaarde de Ugandese anglicaanse aartsbisschop Stanley Ntagali tegenover ENI. „China is nu echter ook een wereldwijde economische grootmacht geworden.”
Het land is inmiddels de leidende handelspartner van Afrika. De grondstoffen op het continent zijn bij China zeer in trek, maar de volksrepubliek is ook op andere fronten actief. Het maakt Chinese bedrijven daarbij niet uit of ze een brug of een kerk in Afrika moeten bouwen.
Opmerkelijk is dat ook de Bijbels die Afrikaanse christenen gebruiken, steeds vaker uit China komen. Terwijl er in het officieel atheïstische China nog altijd christenen zijn die een Bijbel moeten ontberen, komt „het merendeel” van de Bijbels in Afrika volgens ENI inmiddels uit China.
De Bijbels komen voornamelijk van de Chinese Bijbeluitgever Amity Printing in de Chinese stad Nanjing. Deze uitgever heeft volgens een bericht in het Chinese tijdschrift de Shanghaiist een capaciteit van 1 miljoen Bijbels per maand, ofwel één Bijbel per seconde. Het grootste deel van de productie is voor de Chinese markt, maar miljoenen Bijbels gaan China uit. Er worden Bijbels gedrukt in maarliefst negentig talen.
Het christendom lijkt overigens ook in China steeds meer wortel te schieten. De Britse omroep BBC kwam recent met opmerkelijk nieuws: er zitten op een gangbare zondag in China meer mensen in de kerk dan in heel Europa. Volgens officiële regeringscijfers telt China 25 miljoen christenen, maar onafhankelijke schattingen gaan standaard uit van ten minste 60 miljoen. Het lijkt er daarmee op dat kerkbouw ook in de volksrepubliek China zelf nodig zal zijn.