Binnenland

Damschreeuwer blijft weg uit rechtszaal

AMSTERDAM (ANP) – De 39-jarige Gennaro P., inmiddels beter bekend als de Damschreeuwer, is donderdag niet verschenen in de rechtszaal. De rechtbank behandelt zijn zaak buiten zijn aanwezigheid.

22 September 2011 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 16:45
De Nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam woensdag gezien vanaf het Paleis. Foto ANP
De Nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam woensdag gezien vanaf het Paleis. Foto ANP

P.’s raadsman, Theo Hiddema, kon P.’s absentie niet verklaren. „Het is een man van stemmingen en humeuren’, aldus Hiddema. „Hij zou ook zomaar alsnog kunnen binnenlopen.”

Aan de Amsterdamse stadszender AT5 liet P. weten andere dingen te doen te hebben: „Ik moet nog een kop koffie drinken en de ochtendbladen lezen. Ik ga niet naar de rechtbank.”

P. veroorzaakte op 4 mei 2010, bij de nationale dodenherdenking, grote paniek op de Dam, tijdens de twee minuten stilte, door een lange, luide kreet te slaken, met tientallen gewonden als gevolg.

Voordat P. zijn kreet slaakte, bewoog hij zich hinderlijk door de herdenkende menigte. Hij werd daar door diverse mensen op aangesproken. „Ik was straalbezopen”, zo heeft P. zijn gedrag voor een deel verklaard. Ook zou hij in de aanloop naar de herdenking zich laatdunkend over de koningin Beatrix hebben uitgelaten en zijn teleurstelling hebben uitgesproken dat de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn „mislukt” was.

P. is bij herhaling in aanraking geweest met de politie, zo blijkt uit het dossier, voor onder meer mishandeling, vernieling en de handel in harddrugs. Hij staat bekend als veelpleger, behept met een alcoholprobleem en in het verleden ook een drugsverslaving.

Een aantal mensen dat bij het tumult op de Dam gewond is geraakt, heeft in het kader van het strafproces tegen P. een schadeclaim ingediend, tot een totaal van ruim 9000 euro. Duidelijk is dat het incident op slachtoffers een grote impact heeft gehad. Een van hen heeft in een toelichting op zijn eis tot schadevergoeding opgemerkt dat hij niet meer naar de jaarlijkse dodenherdenking durft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer