Sociaal contact als wapen tegen eenzaamheid
APELDOORN – ”Voorkom eenzaamheid, versterk je sociaal konvooi”. Dat is het motto van de Week tegen Eenzaamheid die morgen van start gaat. Niet alleen ouderen, ook jongeren staan daarbij in de schijnwerpers.
De langste eettafel, de nationale eenzaamheidstelefoon, vrijwilligersbijeenkomsten, het testen van het eigen sociale netwerk en nadenken over jongeren, eenzaamheid en ict. Er is werk aan de winkel, vindt Coalitie Erbij, organisator van de tweede Week tegen Eenzaamheid die tot en met 1 oktober duurt. De cijfers liegen er niet om. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland voelen zich erg eenzaam. „Hoofddoel van de week is aandacht te vragen voor dit vaak verborgen probleem en de impact ervan”, aldus coalitiedirecteur Ouwerkerk. „Daarnaast willen we laten zien welke aanpak voor welke groep werkt.”
Coalitie Erbij bestaat sinds 2008 en stelt zich ten doel een vuist tegen de groeiende eenzaamheid te maken. De stichting kent leden als De Zonnebloem, Leger des Heils, Nationaal Ouderenfonds, Fonds Psychische Gezondheid, Raad van Kerken en Sensoor. Vorig jaar had de eerste Week tegen Eenzaamheid plaats. Het thema was toen ”Eenzaamheid is van ons allemaal”. Tijdens de editie die morgen van start gaat, staat het sociale konvooi –het netwerk– centraal.
Warm houden
De opbouw en het onderhouden van een sociaal netwerk duurt een leven lang. De samenstelling ervan wijzigt regelmatig. Niemand kan dus achteroverleunen, meent de coalitie. Alleen al omdat een „sterk sociaal konvooi in moeilijke tijden belangrijk is. Versterking van het netwerk blijkt een goed middel om eenzaamheid te voorkomen. Door contacten warm te houden en oude contacten aan te halen”, stelt Ouwerkerk.
Om te meten hoe de sociale vlag erbij hangt, kunnen mensen een kleine test doen op eenzaam.nl. Wie daarna direct actie wil ondernemen, kan een kaart via deze site versturen.
Eenzaamheid en het sociale netwerk worden verschillend ervaren. Het is daarom goed dat Coalitie Erbij TNS NIPO onderzoek naar de beleving van het sociale konvooi liet doen. Daaruit blijkt dat de roep om versterking van contacten niet uit de lucht gegrepen is. Zo’n 30 procent van de ondervraagden is ontevreden over de ontvangen sociale steun. Ruim een derde vindt dat mensen te weinig gezellig op bezoek komen, 28 procent zou graag vaker een praatje maken en 30 procent wordt graag vaker uitgenodigd voor een etentje. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat ze niet veel mensen hebben op wie ze werkelijk kunnen vertrouwen.
Ict inzetten
Coalitie Erbij heeft ook de jeugd in het vizier. Het symposium ”Eenzaamheid onder jongeren. Kan ict er wat aan doen?” vormt de aftrap van de week. Dit heeft een reden. Uit het onderzoek komt naar voren dat maar liefst 43 procent van de jongeren zich wel eens eenzaam voelt.
De coalitie ging de afgelopen maanden vast op zoek naar ideeën om dit probleem onder de jeugd te verminderen door gebruik te maken van ict. Via een zogeheten Battle of Concepts konden jongeren tot 30 jaar een oplossing aandragen. Morgen wordt bekendgemaakt welke van de 73 inzendingen de hoofdprijs in de wacht sleept.
Coalitie Erbij organiseert de komende week ook vijftien vrijwilligersbijeenkomsten waarin aan bod komt hoe je eenzaamheid signaleert, voorkomt en bestrijdt. De stichting grijpt de Burendag, komende zaterdag, aan om mensen op te roepen hun naaste uit te nodigen voor het nuttigen van een maaltijd en zo met elkaar de langste eettafel van Nederland te vormen. Het streven was een lengte van 25 kilometer te realiseren, maar de teller stond vanmorgen slechts op circa 850 meter. „We zijn te optimistisch geweest”, erkent de coalitiedirecteur.
Sensoor doopt zijn telefonische hulpdienst voor één week om tot Nationale Eenzaamheidstelefoon. „Niet langer”, stelt Ouwerkerk. „Veel mensen schamen zich voor hun eenzaamheid en bellen niet snel naar een telefoonlijn met dat label. Hopelijk durven ze deze week wel over de drempel te stappen.”