Binnenland

Alblasserdam koestert identiteit

ALBLASSERDAM – „Als ik van mijn werk naar huis rijd, ben ik elke dag trots als ik het dorp zie.” Een spontane liefdesverklaring van een geboren en getogen Alblasserdammer.

André Bijl
21 September 2011 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 16:43

Dinsdag dachten inwoners, instellingen en bedrijven in cultureel centrum Landvast na over de bestuurlijke toekomst van het Zuid-Hollandse dorp.

De gemeenteraad had vijf scenario’s opgesteld, variërend van ”er verandert niets” tot ”herindeling met de Drechtstedengemeenten”. „We doen dat zonder druk; we willen in alle rust nadenken over onze toekomst. Uw mening doet ertoe”, benadrukte burgemeester Blase.

De aanwezigen lieten stuk voor stuk weten hoe goed ze het naar hun zin hebben in het Damdorp. Dat gold ook voor nieuwkomers. „Ik voel me hier thuis; ik wil nooit meer weg”, vertelde een voormalig Rotterdamse.

Die voorliefde voor Alblasserdam zit hem in de identiteit. Al viel die moeilijk te omschrijven. „Een dorp in de oksel van de Randstad met alle voorzieningen bij de hand en een ongerepte polder om de hoek”, probeerde iemand. Een ander wees op de gemoedelijkheid en de saamhorigheid. „De mensen kennen elkaar. Ook door het grote aantal kerken en verenigingen. Van oudsher werken mensen op dezelfde fabriek. Alblasserdam is geen forensendorp.”

Bovendien: de bewoners accepteren elkaar. „In het verleden zijn hier grote groepen van buitenaf neergestreken. Die zijn allemaal geïntegreerd. Je wordt geaccepteerd om wie je bent.” Een niet-kerkelijke Alblasserdammer verwoordde het zo: „’s Zondags zitten de rolluiken voor de winkelramen. En al die dames die met hun hoeden op naar de kerk gaan. Prachtig. Dat is de charme van ons dorp.”

De aanwezigen benadrukten dat het belangrijk is om die identiteit vast te houden. Volgens sommigen vormt een herindeling daarvoor geen bedreiging.

Anderen zagen dat anders. „De betrokkenheid neemt af. Schaalvergroting zorgt voor afstand. Als je wordt overgenomen, regelen anderen wat er gebeurt. Ook de geringe afstand tot het gemeentebestuur bepaalt onze identiteit.”

Aan het einde van de bijeenkomst kozen verreweg de meeste inwoners voor handhaving van de zelfstandigheid, al vond een deel het acceptabel dat het ambtelijk apparaat eventueel naar elders vertrekt.

Dat sluit aan bij een poll op een plaatselijke website. Van alle stemmers wil 63 procent Alblasserdam houden zoals het nu is. Vertegenwoordigers van kerken en verenigingen kozen eveneens voor behoud van zelfstandigheid. Ondernemers gaven vanuit bedrijfsmatig oogpunt de voorkeur aan een fusie met de Drechtsteden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer