Hoogduin: groter noodfonds nodig
AMSTERDAM (ANP) – Het noodfonds voor zwakke eurolanden moet worden verdubbeld en slagvaardiger worden. Brussel moet meer bevoegdheden krijgen om begrotingsdiscipline af te dwingen. Dat heeft monetair econoom Lex Hoogduin zondag gezegd in het discussieprogramma Buitenhof.
Volgens de voormalige topbestuurder van De Nederlandsche Bank kan hiermee de schuldencrisis een halt worden toegeroepen. Volgens Hoogduin is een faillissement van Griekenland niet onvermijdbaar. „Een faillissement komt pas aan het einde van de rit. Het is niet onvermijdelijk dat ze nooit meer terugbetalen.”
Hoogduin zei dat het noodfonds voor zwakke eurolanden minimaal moet worden verdubbeld tot 1500 miljard euro. Ook moet het fonds sneller kunnen optreden. Daar staat wel tegenover dat alle landen hun tekorten onder de Europese norm van 3 procent moeten brengen en de economie flexibeler moeten maken, aldus Hoogduin. Hij pleit voor een Europese minister van Financiën om begrotingsdiscipline en naleving van de regels af te dwingen.
Europa moet doorgaan met het verstrekken van hulp aan Griekenland. De Grieken moeten wel alles op alles zetten om de tekorten en schulden terug te dringen, aldus Hoogduin. „Griekenland moet eerst de schuld onder controle krijgen, maar als er geen geld meer wordt gegeven, ontstaat er chaos.”
Volgens de topeconoom doet Griekenland heel veel om de crisis te boven te komen, maar moet er nog veel gebeuren. „Dat zal met vallen en opstaan gaan.”
De Europese Centrale Bank (ECB) zit in een spagaat, aldus Hoogduin. Het is niet de taak van de ECB om op te treden tegen de crisis, maar de centrale bank koopt wel staatsobligaties van zwakke eurolanden. „Het is kiezen tussen twee kwaden. Als je niets doet, vergroot je de problemen op de financiële markten. Maar door wel op te treden, neemt de ECB risico’s op de balans en bemoei je je met de politiek.”