In Somalië sterven de meeste kinderen
NAIROBI – Het aantal kinderen onder de 5 jaar oud dat jaarlijks komt te overlijden, ligt in Somalië hoger dan in welk ander land ter wereld. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag bekendgemaakt.
In 2010 haalden van elke 1000 Somalische kinderen er 180 het zesde levensjaar niet. Dit aantal loopt momenteel alleen maar op door de hongersnood in Oost-Afrika en uitbraken van ziektes. Volgens de VN is minder dan een derde van de 1 jaar oude kinderen ingeënt tegen dodelijke ziektes. Meer dan 70 procent van de bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater.
De VN hebben in zes gebieden in Zuid- en Centraal-Somalië de hongersnood uitgeroepen. Het aantal mensen dat getroffen wordt door mazelen, longontsteking en diarree neemt ook toe en bereikt in oktober, tijdens het regenseizoen, zijn piek, aldus de VN.
De zuigelingensterfte in China is tussen 1996 en 2008 met 62 procent afgenomen. Dat komt volgens Chinese en Britse onderzoekers voornamelijk doordat steeds meer vrouwen in het ziekenhuis bevallen. „In 1988 beviel minder dan de helft van alle vrouwen in China in het ziekenhuis, maar slechts twintig jaar later zijn ziekenhuisbevallingen vrijwel gemeengoed”, schrijven de onderzoekers in het vrijdag verschenen nummer van het Britse medische tijdschrift The Lancet. In 1996 overleden in China 24,7 op de 1000 levend ter wereld gekomen zuigelingen. In 2008 was dat aantal gedaald tot 9,3 op de 1000.
„Het maakt echt uit waar je bevalt”, zegt een van de onderzoekers, Carine Ronsmans, hoogleraar aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Armere landen proberen de zuigelingensterfte omlaag te brengen door gezondheidswerkers op te leiden om thuisbevallingen te begeleiden. In landen als India en Nepal heeft dat volgens Ronsmans „een beetje” geholpen, maar kan het niet de spectaculaire daling van de zuigelingensterfte in China verklaren. Wat er in China is gebeurd, is dat de overheid zich echt heeft ingespannen om bevallen in het ziekenhuis te stimuleren, zegt ze. Dit beleid heeft in het hele land succes gehad, zelfs in de armste provincies. Een nadelig gevolg is wel dat er nu veel vaker onnodig medisch wordt ingegrepen bij bevallingen.
Het zou volgens Ronsmans het beste zijn als vrouwen in kraamklinieken of ziekenhuizen blijven bevallen, maar wel onder leiding van een verloskundige in plaats van een arts, tenzij er complicaties zijn. De Chinese overheid heeft echter nagelaten om te investeren in het opleiden van verloskundigen, zegt ze.
Intussen wijst Maria Pawlowska, in Londen werkzaam als gezondheidszorganalist, op andere factoren die mogelijk in China een rol hebben gespeeld, zoals een beter voedingspatroon.