Economie

„Bijval groeit voor speciale eurocommissaris”

WROCLAW (ANP) – Het Nederlandse idee voor een speciale eurocommissaris voor begrotingszaken kan op steeds meer steun rekenen. Dat concludeerde minister Jan Kees de Jager vrijdag na de eerste dag van informele gesprekken tussen de ministers van Financiën van de Europese Unie en eurozone.

16 September 2011 20:04Gewijzigd op 14 November 2020 16:40
Minister Jan Kees de Jager. Foto ANP
Minister Jan Kees de Jager. Foto ANP

Een groots en besluitvaardig overleg van de ministers van Financiën van eurolanden werd het niet. Een besluit over het verstrekken van de volgende termijn van 8 miljard euro van het eerste reddingsplan voor Griekenland werd doorgeschoven naar oktober. Het is wachten op de rapportage van een team van experts van onder meer de Europese Commissie naar de vorderingen van Griekenland. De Grieken benadrukten vrijdag ook hier de beloofde bezuinigingen te zullen uitvoeren.

Daarnaast moeten de afspraken die eind juli zijn gemaakt door de regeringsleiders over de versterking van het Europees noodfonds nog door veel lidstaten, waaronder Nederland, bekrachtigd worden. De Jager zei „dat er nog tijd is”, maar onderkende wel dat er sprake is van urgentie om de problemen in de eurozone aan te pakken.

Ook de komst van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner, een unicum, leidde niet tot het gehoopte spektakel. Na het informele treffen, zo onderstreepte Jean-Claude Juncker, zei Geithner dat hij de Europese ministers had opgeroepen eenheid te vormen. Ook Juncker, de Luxemburgse premier en voorzitter van de vergadering van 17 eurolanden, riep op tot „mondelinge discipline.” „Ik heb er bij mijn collega’s op aangedrongen zo veel mogelijk discipline te betrachten bij het verkondigen van onze meningen”, aldus Juncker.

De Jager zei na afloop zich niet persoonlijk aangesproken te voelen. In de afgelopen weken buitelden bewindslieden over elkaar heen met meningen.

De Jager was te spreken over de „bescheiden” houding die de Amerikaanse minister aannam. Geither erkende volgens de minister dat hij uit een land komt met zelf grote schulden en met grote politieke tegenstellingen daarover. „We hebben wel gezamenlijk geconstateerd dat we de schuldenproblematiek moeten bestrijden.”

Of de komst van Geithner eenmalig was, kon De Jager niet zeggen. „Hij is in ieder geval geen lid van de eurozone geworden”, zo grapte de minister.

Zaterdag komen de ministers van Financiën van de Europese Unie opnieuw bij elkaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer