Binnenland

Waterschap: Tarief omhoog door Chemie-Pack

MOERDIJK/DEN HAAG (ANP) – De inwoners van het waterschap Brabantse Delta krijgen volgend jaar waarschijnlijk eenmalig te maken met een tariefsverhoging om de kosten van de brand bij Chemie-Pack te betalen. Het gaat om een bedrag van 7 tot 15 euro per huishouden en gemiddeld 400 euro per bedrijf. Dijkgraaf Joseph Vos heeft dat vrijdagmiddag gezegd in reactie op een rijksbijdrage aan de schoonmaakkosten.

16 September 2011 16:52Gewijzigd op 14 November 2020 16:40

De belastingen in de gemeente Moerdijk en de in de provincie zullen als gevolg van de brand niet direct worden verhoogd, kondigden burgemeester Jac Klijs en gedeputeerde Jules Iding aan.

De totale kosten van de ramp zijn geraamd op ruim 71 miljoen euro. De kosten voor het waterschap bedragen 13,5 miljoen euro. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft bij wijze van uitzondering besloten om 5,25 miljoen euro bij te dragen. Dijkgraaf Vos toonde zich blij met de rijksbijdrage omdat het kabinet zich heel lang formeel heeft opgesteld en niks wilde meebetalen. Definitieve beslissingen over de tarieven worden binnen enkele maanden genomen, kondigde hij aan.

De kosten voor de gemeente Moerdijk zijn 12,5 miljoen euro maar minister Opstelten (Veiligheid) betaalt 3,5 miljoen euro mee. Naar het zich laat aanzien gaat de belasting voor woningbezitters (ozb) niet omhoog als gevolg van de brand, zei burgemeester Jac Klijs. Als de ozb wel omhoog gaat is dat de schuld van bezuinigingen door het kabinet. Moerdijk teert in op de reserve om in totaal 9 miljoen euro te betalen, legde hij uit.

Chemie-Pack is aansprakelijk gesteld voor alle kosten van de brand maar de provincie Noord-Brabant houdt er rekening mee dat er bij het bedrijf niks is te halen. De provincie schiet de bodemsanering … 38 miljoen euro voor en is nog in gesprek met het Rijk over de verdeling van dit bedrag.

Het waterschap, de gemeente en provincie constateren dat er voor calamiteiten zoals de brand bij Chemie-Pack niks is geregeld. Ze doen een beroep op het kabinet om een calamiteitenfonds op te richten. Gemeenten kunnen anders schuw worden om risicovolle bedrijven te huisvesten, waarschuwden ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer