Microsoft toont nieuwe Windows
APELDOORN – Softwaregigant Microsoft heeft deze week tijdens de BUILD-conferentie voor ontwikkelaars in Anaheim, Californië, voor het eerst zijn nieuwe besturingssysteem Windows 8 getoond aan het grote publiek.
’s Werelds meest gebruikte besturingssysteem voor computers lijkt de ingrijpendste verandering te hebben ondergaan sinds de introductie van Windows 95, ruim 15 jaar geleden. Microsoft gaf zijn paradepaardje een complete ‘make over’ en had daarbij onmiskenbaar de tabletcomputer in het achterhoofd. Dat blijkt vooral uit de radicaal gewijzigde interface.
Gebruikers navigeren straks niet langer via het vertrouwde Startmenu, maar zien hun scherm gevuld met ‘tiles’, tegels die elk een programma of app vertegenwoordigen. De tegels zijn niet langer statische icoontjes, maar tonen de laatste updates van het achterliggende programma. Zo zal de tile van mailprogramma Outlook de laatst binnengekomen e-mail laten zien, en bevatten de tegels van Facebook en Twitter de meest recente berichten.
Met deze zogenaamde Metro-interface lijkt Microsoft in te spelen op de snelle opkomst van apparaten met touch screens, zoals tablets. De nieuwe interface werkt uiteraard ook op desktops en laptops zonder aanraakscherm.
Uiteindelijk wil Microsoft dat al zijn apparaten, dus ook spelcomputer Xbox en Windows Phone, hetzelfde uiterlijk krijgen. Heeft een gebruiker meerdere apparaten met Windows, dan zullen deze automatisch synchroniseren.
Het bedrijf zet verder sterk in op de ontwikkeling van eigen applicaties. Deze apps zullen te downloaden zijn vanuit een nog te openen online softwarewinkel, de Windows Store.
Microsoft zet met de apps duidelijk de aanval in op concurrent Apple. Doordat de programma’s geïntegreerd zijn in het besturingssysteem wordt de onderlinge uitwisseling van informatie veel gemakkelijker. Vanuit de ene app kan de gebruiker andere apps openen en zo bijvoorbeeld foto’s of documenten delen.
Ook zijn de apps via Windows 8 direct verbonden met de ‘cloud’, opslagruimte op virtuele servers, zoals die door steeds meer mensen wordt gebruikt.
Microsoft belooft met Windows 8 een systeem dat stukken minder geheugen gebruikt en bovendien veel sneller opstart dan consumenten tot nu toe gewend waren. Het bedrijf claimt de opstarttijd met dertig tot zeventig procent te hebben teruggebracht. Opstarten binnen tien seconden zou mogelijk zijn.
Windows 8 moet de gebruiker ook beter beschermen tegen hackers en malware, kwaadaardige software. Volgens Microsoft is de interne virusscanner van het besturingssysteem sterk verbeterd, net als de bescherming tegen beveiligingslekken.
Microsoft’s nieuwste loot aan de Windowsboom bevindt zich nog in de ontwikkelfase. Dit betekent dat het besturingssysteem nog niet beschikbaar is voor consumenten. Naar verwachting zal de definitieve versie van het programma in het najaar van 2012 in de schappen liggen.