India bouwt zeven nieuwe megasteden
NEW DELHI (ANP) – India gaat zeven nieuwe megasteden bouwen tussen New Delhi en Mumbai. De steden zullen deel uit maken van een geplande industriële corridor tussen Delhi en Mumbai. De Indiase ministerraad keurde donderdag het plan goed voor het volledige project, dat ruim 60 miljard euro gaat kosten.
De steden zijn nodig wegens de enorme bevolkingsgroei in Mumbai en New Delhi en als economische impuls. Naast de nieuwe steden komen er negen industriële zones, drie havens, zes vliegvelden, een snelweg en meerdere energiecentrales. De eerste fase moet in 2018 af zijn.
Daarna is het plan om nog 17 steden te bouwen. Volgens het ontwerp worden het „duurzame” steden, met veel groen, gebruik van regenwater, een lage CO2-uitstoot, afvalverwerking en groene energie.
Het idee voor de ontwikkeling van de lijn Delhi-Mumbai ontstond in 2006. De overheid gaf principiële toestemming in 2007, waarna begonnen is met het ontwerp en verwerving van land. De as is ongeveer 1500 kilometer lang en loopt door zes deelstaten.
Het geld komt van de overheden van India en Japan en van bedrijven uit beide landen, zoals Toshiba en Mitsubishu. De Indiase overheid heeft momenteel een aandeel van 49 procent. Het doel is om binnen 5 jaar de werkgelegenheid in de as te verdubbelen, de industriële opbrengst te verdriedubbelen en export te verviervoudigen.
De regering stemde donderdag nog niet in met een nieuw „productiebeleid.” Een plan daartoe moet 100 miljoen banen creëren evenals veel meer industriële productie. Het ministerie voor Milieu heeft echter twijfels over dit plan. India’s economie groeit nu ongeveer 9 procent per jaar. Deze groei is echter vooral gedreven door de service-sector. Bijna de helft van de werkgelegenheid is in de agrarische sector, die jaarlijks slechts 2 à…3 procent groeit.
Nu woont 70 procent van de Indiërs op het platteland. Naar schatting zal dat nog hooguit 55 procent zijn in 2050.