Buitenland

Leven in Tripoli verrassend snel weer normaal

TRIPOLI – Minder dan een maand nadat Muammar Gaddafi is gevlucht, sprankelt Tripoli weer. De markten zijn vol, banken zijn open en meestal is er weer elektriciteit.

Buitenlandredactie
15 September 2011 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 16:38
Foto EPA
Foto EPA

Hoewel er in gedeelten van Libië nog oorlog is, normaliseert het leven verrassend snel. „We dachten eigenlijk dat het veel erger zou zijn”, oordeelt een veiligheidsfunctionaris over de hoofdstad, met circa 2 miljoen inwoners. Toch liggen er nog afgedankte wapens in de straten en klinken er nog regelmatig vreugdeschoten van de revolutionaire strijders.

Maar de opvallendste nieuwigheden zijn wel de vrije meningsuiting en politiek gekibbel. Dat zijn Libiërs niet gewend. Politieke partijen en verkiezingen waren immers verboden tijdens de 42 jaar dat Gaddafi regeerde.

De Nationale Overgangsraad heeft wel zorgen over de verdeeldheid, nu er nog zo veel wapens in omloop zijn en de emoties hoog oplopen door de dood van tienduizenden mensen. De verdeeldheid kan ook de verschillen tussen de stammen aanscherpen.

De volgelingen van Gaddafi houden overigens stug vol dat ze nog over het grootste deel van het land beschikken. „We hebben enorme gebieden in Libië in handen. De noordkust, het westen en het hele zuiden horen nog bij ons”, beweerde woordvoerder Mussa Ibrahim gisteren. Het leger van de kolonel is machtig en hij heeft duizenden vrijwilligers achter zich, aldus Ibrahim.

Gaddafi is nog in Libië, stelt Ibrahim. Volgens onbevestigde berichten zou hij na de val van Tripoli zijn gevlucht naar buurland Niger of verder.

Opvallend genoeg zei gisteren ook het hoofd van de overgangsraad van de rebellen, Mustafa Abdul Jalil, dat Gaddafi zich in Zuid-Libië ophoudt. Hij zou daar vergeldingsaanvallen plannen.

Jalil sprak met de Britse omroep BBC en vroeg om wapens om de resterende strijdkrachten van Gaddafi te verslaan.

De Franse president Sarkozy wil vandaag Tripoli bezoeken samen met de Britse premier Cameron. Dat meldde Le Monde gisteren. Het zou het eerste bezoek van een buitenlands staatshoofd na de omwenteling worden.

Een groep Latijns-Amerikaanse landen wil niet dat de VN-zetel van Libië wordt bezet door een afgevaardigde van de Libische overgangsraad. Dat stelde Venezuela gisteren gesteld in een brief aan de Verenigde Naties.

Het Rode Kruis meldde gisteren dat er de afgelopen weken ten minste dertien massagraven zijn gevonden in Libië. Alleen al in en rond Tripoli werden 125 lichamen ontdekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer