Buitenland

Leterme: van stemmenkanon tot tragisch figuur

BRUSSEL (ANP) – Enkele jaren terug gold hij nog als de stemmenkampioen van de Belgische politiek. Bij parlementsverkiezingen in 2007 wist Yves Leterme maar liefst 800.000 voorkeurstemmen te verwerven, een record. Maar een paar jaar later was er van de reputatie van de Vlaamse christendemocraat weinig meer over. Leterme werd „het toonbeeld van alles wat er met dit land mis is”, schreef de krant De Morgen woensdag.

14 September 2011 12:39Gewijzigd op 14 November 2020 16:37
Foto EPA
Foto EPA

Leterme had zijn stemmenwinst van 4 jaar geleden te danken aan de scherpe manier waarop hij zich afzette tegen het paarse kabinet van de liberaal Guy Verhofstadt. Met zijn sneer „Wie gelooft die mensen nog?”, maakte de christendemocraat furore. Het splitsen van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV), een kwestie waarover Vlamingen en Walen al decennia ruziën, zou met „vijf minuten politieke moed” op te lossen zijn.

Maar nadat Leterme in 2008 na een monsterformatie eindelijk zelf premier was geworden, bleek dat allemaal niet zo simpel. Van de splitsing van BHV kwam niets terecht. Zijn kabinet bakte er weinig van. Leterme zelf maakte zich bovendien belachelijk toen hij, door een tv-reporter gevraagd het Belgische volkslied te zingen, prompt de Franse Marseillaise aanhief. In Wallonië maakte de premier geen vrienden met zijn uitspraak dat Walen „intellectueel niet in staat zijn Nederlands te leren.”

Eind 2008 zag Leterme zich al tot aftreden gedwongen. Hij zou rechters onder druk hebben gezet om de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas goed te keuren. Hoewel hij later door een parlementaire onderzoekscommissie min of meer werd vrijgepleit, was het de zoveelste smet op zijn loopbaan.

Leterme werd minister van Buitenlandse Zaken onder zijn opvolger Herman Van Rompuy, maar toen deze eind 2009 EU-president werd, mocht hij het opnieuw als premier proberen. Ook zijn tweede kabinet was geen lang leven beschoren. Het viel in het voorjaar van 2010, uitgerekend over de kwestie BHV.

Na de verkiezingen van 13 juni vorig jaar begon België aan de langste formatie ooit. 15 maanden later is er nog steeds geen nieuw kabinet. Al die tijd is Leterme al demissionair premier. Opvallend genoeg krijgt hij voor de manier waarop hij zich van deze taak kwijt, niets dan complimenten. De manier waarop hij het Belgisch voorzitterschap van de EU vorig jaar leidde, werd alom geprezen.

Dat de 50-jarige West-Vlaming nu naar de OESO vertrekt, wordt in België gezien als „een vlucht.” De voormalige stemmentrekker is „een van de meest tragische figuren” uit de Belgische politiek geworden, zoals een krantencommentator schreef.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer