Buitenland

Koning Albert terug wegens politieke crisis

BRUSSEL (ANP) – De Belgische koning Albert II is woensdag vervroegd teruggekeerd uit het Franse Nice in verband met het mogelijk stuklopen van de Belgische formatieonderhandelingen. Ook het plotseling aangekondigde vertrek van demissionair premier Yves Leterme is reden voor de koning om naar België terug te keren. De Vlaamse publieke omroep VRT heeft dat gemeld.

14 September 2011 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 16:37
De Belgische koning Albert. Foto EPA
De Belgische koning Albert. Foto EPA

Formateur Elio Di Rupo zei in de nacht van dinsdag op woensdag dat de onderhandelingen „ernstig geblokkeerd” zijn. Later op woensdag keren de acht partijen terug naar de onderhandelingstafel voor een laatste kans.

Twistpunt is Brussel-Halle-Vilvoorde, de enige tweetalige kieskring in België. De Vlamingen eisen al decennia dat die gesplitst wordt, zodat de talrijke Franstaligen die in de Vlaamse dorpen rond Brussel wonen niet meer op Franstalige partijen kunnen stemmen.

De Franstaligen lijken tot een splitsing bereid, maar eisen wel allerlei compensaties, die de Vlamingen weer te ver gaan. Di Rupo slaagt er niet in de partijen op één lijn te krijgen.

Het conflict spitst zich toe op de benoeming van drie burgemeesters in door Franstaligen gedomineerde Vlaamse randgemeenten van Brussel. De Vlaamse deelregering weigert al jaren deze (democratisch gekozen) burgemeesters te benoemen, omdat ze zich niet houden aan de taalwetten. Die schrijven onder meer voor dat Vlaamse gemeenten zich in brieven aan ingezetenen in eerste instantie van het Nederlands moeten bedienen.

De Franstalige onderhandelaars in de kabinetsformatie willen BHV alleen splitsen als de drie burgemeesters alsnog benoemd worden. De Vlamingen verzetten zich daartegen. Di Rupo heeft de acht partijen die praten over een nieuw kabinet een aantal ingewikkelde compromisvarianten voorgelegd, maar met name de Vlaamse christendemocraten en de Franstalige liberalen zijn daarvoor niet te porren. Een overleg met Di Rupo eindigde in de nacht van dinsdag op woensdag met het vertrek van de formateur met slaande deuren, aldus Vlaamse media.

De kabinetsformatie in België duurt al 15 maanden. Mislukt de missie van Di Rupo (een Franstalige socialist) dan zijn nieuwe verkiezingen vrijwel onontkoombaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer