Kroonbede: geef de overheid haar plaats
DEN HAAG – „Wil je echt vrij zijn? Vrees dan God en respecteer de overheid.” Dat zei ds. R. van der Spoel, adjunct-directeur van Open Doors, dinsdagavond in zijn preek tijdens de Kroonbede in de Waalse kerk in Den Haag.
De Kroonbede, een interkerkelijke gebedsdienst op de dinsdagavond in de week voorafgaand aan Prinsjesdag, is een jaarlijkse traditie die voor de twaalfde keer werd gehouden. De organisatie wordt gevormd door een comité dat bestaat uit vertegenwoordigers van de Haagse kerken, de Stichting Residentie Pauzediensten, de Evangelische Alliantie en Zendtijd voor Kerken. In de Waalse kerk komen politici en burgers bijeen om te bidden voor de overheid met het oog op het nieuwe parlementaire jaar. De gebedsdienst droeg dit keer als thema: ”Investeer in gebed”.
Over de zegen die volgt op het investeren in gebed sprak CU-Tweede Kamerlid Ortega-Martijn. Dertig jaar geleden zag ze nergens uitkomst meer. Ze bad tot God –als Hij zou bestaan– om tot haar te komen „Hij heeft mij verhoord en is het richtsnoer van mijn leven geworden”, zei het Kamerlid.
Ds. Van der Spoel sprak over Nederland, dat trots is op het imago een vrij land te zijn. „We koesteren onze vrijheid. Petrus heeft het in zijn brief ook over vrijheid. Hij schrijft aan mensen die merken hoe hun vrijheden worden ingeperkt. Ze zijn christen geworden in een niet-christelijke omgeving. Ze leefden onder de heerschappij van Romeinse keizers en waren aan alle kanten gebonden. Leef als vrije mensen, schrijft hij in 1 Petrus 2.”
De vrijheid die Petrus bedoelt is innerlijke vrijheid, aldus de predikant. „Het geheim van innerlijke vrijheid is dat je geliefd en aanvaard bent. Het is je innerlijk vrij weten door de liefde van Christus.”
Die innerlijke vrijheid zorgt ervoor dat er ook ruimte is voor anderen. „We moeten hun een plek geven, maar ook het gezag accepteren. „Houdt iedereen in ere; heb uw broeders lief; vrees God; eer de koning”, schrijft Petrus.”
Gezagsdragers zijn volgens de predikant de stokjes die naast een opgroeiende plant worden gezet om die te ondersteunen. „Gezag is geen inperking van vrijheid. God heeft de overheid gegeven om over ons welzijn te waken. Wie innerlijke vrijheid als kind van God wil ontvangen, moet de overheid haar plaats geven in z’n leven. Dus niet meedoen met het al te makkelijk afserveren van wat er in Den Haag gebeurt, al kun je soms vraagtekens hebben bij hoe het er toegaat. Soms schud je je hoofd, maar altijd weer vouw je je handen.”
De predikant bad voor mensen die gezag hebben en grote verantwoordelijkheid dragen: voor koningin Beatrix, de regering en de Eerste en de Tweede Kamer. Ds. P. Bakker, predikant van de Pax Christikerk in Den Haag, deed voorbede voor het land en dankte voor onder andere de vrijheid van meningsuiting, onderwijs, pers en godsdienst.
De Haagse migrantenpastor ds. A. Abraham deed voorbede voor het land en de internationale samenleving.
Verschillende parlementariërs gaven blijk van hun belangstelling. Onder hen waren de Kamerleden Slob, Wiegman-van Meppelen Scheppink, Dijkgraaf en Kuiper en staatssecretaris Atsma.