Binnenland

Kamer wijst CU-wet over ontkennen genocide af

DEN HAAG – Afgezien van de SGP zien alle Tweede Kamerfracties af van steun aan het initiatiefwetsvoorstel van de ChristenUnie om het beledigen van bevolkingsgroepen door het ontkennen van volkerenmoord strafbaar te stellen.

Redactie politiek
14 September 2011 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 16:37
Foto ANP
Foto ANP

Dat bleek dinsdagavond tijdens de eerste termijn van het afrondende debat over het initiatiefwetsvoorstel.

Hoewel ontkenners van bijvoorbeeld de Holocaust nu ook al voor de rechter kunnen geworden gedaagd, vindt de CU een aparte strafbepaling over negationisme in het Wetboek van Strafrecht noodzakelijk. Zo’n explicitering schrikt potentiële Holocaustontkenners af en geeft rechters houvast, redeneert de CU.

Alleen de SGP neigt naar steun, mits de CU de initiatiefwet met het oog op de praktische uitvoerbaarheid op een aantal onderdelen verduidelijkt. Zo vindt fractievoorzitter Van der Staaij dat het duidelijk alleen moet gaan om het ontkennen van historische gebeurtenissen die volgens de Wet internationale misdrijven zijn te beschouwen als volkerenmoord.

Dat in Nederland ook zonder aparte genocidebepaling al een tiental personen is veroordeeld voor krenkende Holocaustontkenning is voor de overige Kamerfracties een belangrijk argument om de CU-initiatiefwet niet te steunen. „Vermoedelijk wordt het alleen symboolwetgeving, waarmee we ook nog eens het signaal dreigen af te geven dat we de vrijheid van meningsuiting willen beperken”, vatte PvdA-Kamerlid Recourt deze redeneertrant samen. „We beslechten deze discussie niet door de ontkenners te vervolgen. We moeten ze weerspreken in het publieke debat.”

Ook VVD-Kamerlid Taverne schaarde zich achter deze zienswijze. Hij zei verder te betwijfelen of rechters wel uit de voeten kunnen met de genocidebepaling, omdat het veroordelen van krenkende genocideontkenners pas mogelijk is als rechters bewezen kunnen verklaren dat deze de intentie hadden anderen te beledigen.

De Kamerleden Recourt en Van Raak (SP) hielden Taverne daarop voor dat uitgerekend deze vereiste ook het artikel dat smalende godslastering strafbaar stelt tot een dode letter heeft gemaakt. Volgens hen moet de VVD daarom consequent zijn en het voorstel om dit artikel te schrappen, waarover de Kamer zich later buigt, steunen. „Ik zal dat voorstel straks op zijn eigen merites beoordelen”, hield Taverne de boot af.

PVV-Kamerlid Helder kondigde een voorstel aan dat alleen beledigingen die duidelijk aanzetten tot geweld strafbaar stelt. Ook GroenLinks voelt wel voor die inperking, aldus Kamerlid Dibi. GroenLinks vindt verder dat de wet vooral discriminatie „met de daad” strafbaar moet stellen en niet zozeer „met het woord.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer