Amicon moet terug naar apothekers
Zorgverzekeraar Amicon moet opnieuw met de apothekers om de tafel gaan zitten. De zorgverzekeraar mag de bij hem aangesloten apothekers niet verplichten vanaf dinsdag voor zeven populaire medicijnen slechts de goedkoopste, merkloze soort te verstrekken.
Dat heeft de voorzieningenrechter in Arnhem maandag bepaald in een kort geding dat tegen Amicon was aangespannen door drie Twentse apothekers. Die menen dat de zorgverzekeraar niets te zeggen heeft over het merk van het medicijn dat aan patiënten wordt verstrekt.
Daar is de rechtbank in Arnhem het niet mee eens. Volgens de rechtbank mag Amicon op grond van de Ziekenfondswet wel degelijk maatregelen nemen die tot kostenbeheersing leiden. Maar de verzekeraar heeft de apothekers nu te weinig tijd gegeven om zo’n ingrijpende operatie uit te voeren. Daarom moeten de partijen tot 1 oktober opnieuw onderhandelen. Mochten ze er dan nog niet zijn uitgekomen, dan kunnen de apothekers een nieuw geding aanspannen.
De ruzie tussen de verzekeraar en de farmaceuten is ontstaan nadat bekend was geworden dat veel apothekers bij fabrikanten van medicijnen grote bonussen bedingen. Die kortingen worden echter niet doorberekend in de prijs die patiënten, en dus hun verzekeraar, voor medicijnen moeten betalen. Amicon wil een einde maken aan de riante bonusregeling voor apothekers, zodat dat geld aan andere zorgkosten kan worden besteed.
Amicon meent al 1,7 miljoen euro te kunnen besparen door voor zeven veelgebruikte middelen alleen nog een vergoeding te betalen op basis van de prijs van een kwalitatief gelijkwaardig, maar merkloos geneesmiddel. Een voorbeeld van een veel goedkoper middel is de cholesterolverlager Genthon.
De apothekers stellen dat er in hun zorgcontracten niets over bepaalde merken medicijnen is opgenomen. Zij weigeren nieuwe contracten, die per 1 juli in gaan, te ondertekenen zolang er geen duidelijkheid is over vergoedingen voor de zeven medicijnen. Bovendien vrezen de apothekers chaos als iedereen opeens de merkloze middelen moet gaan verstrekken. Kleine geneesmiddelfabrikanten zoals Genthon krijgen dan leveringsproblemen, aldus de farmaceuten.
De apothekersorganisatie KNMP zegt in een reactie blij te zijn met de uitspraak van de rechter. „De KNMP heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat apothekers verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de door hen geleverde producten.”