Buitenland

Aanslag werpt schaduw over Palestijns bestand

Een aanslag op de Westelijke Jordaanoever heeft maandag een schaduw geworpen over de eerste dag van de wapenstilstand die drie gewapende Palestijnse groeperingen zondag afkondigden. De schietpartij bij Jenin kostte het leven aan een 45-jarige Bulgaarse vrachtwagenchauffeur en is opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigades.

Buitenlandredactie
1 July 2003 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:24

Enkele uren later onderschreef de groepering alsnog het bestand. Al-Aqsa voegde zich daarmee bij het staakt-het-vuren dat Hamas, de Islamitische Jihad en de Fatah-beweging van de Palestijnse president Yasser Arafat zondag al eenzijdig afkondigden.

De aanslag bij Jenin is echter opgeëist door een lokale leider van de brigades, die zei niet gebonden te zijn aan het bestand. „We zijn het niet eens met het staakt-het-vuren. Dit was onze eerste actie. Dit is het begin”, luidde een verklaring die de groepering uitbracht. De al-Aqsa Martelaren Brigades bestaan uit kleine militante groeperingen die geen centraal gezag kennen. Hamas en de Islamitische Jihad hebben wel een overkoepelende leiding.

De Europese Unie heeft maandag de stichting al-Aqsa, die ook in Nederland actief is, op de lijst van terroristische organisaties gezet. De stichting houdt zich volgens Brussel bezig met het werven van fondsen voor radicale Palestijnse groeperingen en financiering van zelfmoordaanslagen.

Als gevolg van het besluit worden alle tegoeden van de organisatie in de EU bevroren. Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de tegoeden van de stichting enkele maanden geleden al bevroren omdat er volgens de inlichtendienst AIVD aanwijzingen zijn dat al-Aqsa de Palestijnse terreurbeweging Hamas steunt.

De rechtbank van Den Haag heeft al-Aqsa in een kort geding tegen de maatregel in het ongelijk gesteld. Al-Aqsa is naar eigen zeggen een Nederlands-Palestijnse hulporganisatie met een humanitaire missie. Ook in Groot-Brittannië zijn de tegoeden van de lokale tak van al-Aqsa enige tijd geleden bevroren.

De Palestijnse politie hernam maandag het beheer over het noordelijk deel van de Gazastrook. Israëlische soldaten hebben het gebied verlaten en de belangrijkste verbindingsweg in de Gazastrook overgedragen. Alle controleposten op de weg zijn opgeheven. De Palestijnse inwoners konden voor het eerst in twee jaar vrij van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook reizen.

Het leger heeft ook een deel van de grensovergang Rafah, tussen Egypte en de Gazastrook, aan de Palestijnse Autoriteit overgedragen. Het gaat om het oostelijk deel van de grenspost, die volgens de Oslo-akkoorden uit 1993 onder Palestijnse controle zou moeten staan. Israël houdt volgens de akkoorden het gezag over het andere deel van de grenspost.

Israël trekt zich woensdag terug uit Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse minister van Veiligheidszaken, Mohammed Dahlan, zei dat dat is afgesproken met Israëlische veiligheidsfunctionarissen.

Wereldwijd is verheugd gereageerd op de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, stelde dat het bestand alleen werkt als de terreurnetwerken in de regio worden ontmanteld. Powell noemde het staakt-het-vuren een „positieve ontwikkeling”, maar niet voldoende om een blijvende vrede te waarborgen. „We moeten uiteindelijk bereiken dat deze organisaties niet meer in staat zijn om terreurdaden uit te oefenen. Als er een Palestijnse staat komt, moeten alle strijdkrachten en alle wapens onder de regering vallen.”

Volgens de Palestijnse veiligheidschef Rashid Abu Shbek is ontwapening van de radicalen echter nog niet aan de orde. „We nemen geen bevelen aan van Israël. We werken voor de Palestijnen en we willen hier geen burgeroorlog”, aldus Shbek. „Israëlische kolonisten zijn tot de tanden toe bewapend en Israël neemt hun wapens ook niet in. Als een kolonist een Palestijn aanvalt, moet hij worden berecht. Wij doen hier hetzelfde.”

Uit een opiniepeiling door een Palestijns onderzoeksbureau bleek maandag dat driekwart van de Palestijnen het bestand steunt.

Het staakt-het-vuren is een uitvloeisel van de zogeheten ”routekaart naar de vrede”. Zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit heeft zich gebonden aan het plan van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland. Uitvoering van de routekaart moet in 2005 tot de oprichting van een Palestijnse staat leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer