Gezondheid

Boosheid + roken + slapen

Mijn zoon van 15 jaar kan niet switchen van buien. Is hij boos, dan blijft hij boos. Ook als er een stevige discussie plaatsheeft, draaft hij door, blijft bij zijn mening en luistert niet naar anderen. De laatste jaren is dit erger geworden. Kan dit wijzen op een psychische aandoening? Zo ja, welke? Wat raadt u aan?

12 September 2011 14:57Gewijzigd op 14 November 2020 16:35

Dit hoeft niet op een psychische aandoening te wijzen. Dit soort boosheid is het resultaat van bepaalde gedachten of opvattingen die iemand in zijn hoofd heeft. Zo’n opvatting heeft de vorm van een eis, bijvoorbeeld: „Mijn ouders moeten mij niet naar mijn huiswerk vragen. Ik kan daar niet tegen!”

Als de ouders van zo iemand dat dan toch doen, is heftige boosheid het gevolg. Wanneer iemand van dergelijke boze buien af wil, kan hij leren zijn eisen om te zetten in wensen.

Zo’n wens luidt dan: „Het is fijn wanneer mijn ouders me met rust laten, maar geen must. Als ze zich toch met mij bemoeien kan ik daar tegen, ook al vind ik het niet leuk. Ze bedoelen het vast goed. Wanneer ik rustig blijf, kan ik beter duidelijk maken wat ik wil dan wanneer ik zo boos word.” Het best valt dit te leren door middel van cognitieve gedragstherapie.

C. Roest, psycholoog


Mijn man van 37 is sinds zijn zestiende verslaafd aan roken. Toen hij 30 was, stopte hij, maar werd toen erg dik. Nu rookt hij per dag een paar sigaretten, uit angst om weer dik te worden. Wat is hieraan doen? Hoe kan hij ervoor zorgen dat hij niet rookt en ook niet dik wordt?

Roken is een probleem, zowel tijdens het gebruik, als na het staken. Het is heel goed dat hij wil stoppen, maar dat valt hem niet mee. Omdat de eetlust toeneemt en de stofwisseling afneemt, komen veel mensen aan na het stoppen. Let dus goed op wat u eet en drinkt, en vergeet niet voldoende te bewegen.

Dit jaar wordt er in de meeste huisartspraktijken extra aandacht aan het stoppen gegeven, met stimulansen van de zorgverzekeraars. Vraag uw huisarts hoe uw man geholpen kan worden. Ondersteunende gesprekken zullen hem zeker helpen.

Soms worden ook medicamenten vergoed die de stoppoging vergemakkelijken. Onderneem actie, beter vandaag dan morgen; als hij stopt, laat hem dan wel helemaal stoppen, en help hem daarbij. De verslaving is dan beter beheersbaar, en de gezondheidswinst is groot.

J. Huisman, huisarts


Ik ben een man van 47 jaar. Standaard ga ik tussen halfelf en elf uur naar 
bed. Ik word dan om een uur of twee, drie wakker. Dan lig ik ongeveer een halfuur wakker en slaap dan weer in. Ik vind dat heel vervelend. Is er iets aan te doen?

De slaap bestaat uit diverse gedeelten: op sommige momenten verslappen de spieren van het lichaam en tegelijk bewegen de ogen snel heen en weer. Dit wordt de REM-slaap genoemd. REM is de afkorting van Rapid Eye Movements. De andere slaap wordt N-REM-slaap (niet-REM) genoemd. Deze bestaat uit de stadia 1, 2, 3 en 4. Stadium 3/4 is de diepe, vaste slaap.

Na drie uur slapen komen de meeste mensen uit de N-REM-slaap 4 en gaat de slaap over in de REM-slaap. In deze laatste slaap wordt er gedroomd. Veel mensen ontwaken dan, maar slapen binnen acht minuten weer in.

Het is uit onderzoek gebleken dat mensen zich ’s morgens een ontwaking van minder dan acht minuten ’s nachts niet kunnen herinneren.

Het is belangrijk om te weten dat na deze drie uur het N-REM-slaapstadium 3/4 niet terugkomt. Deze laatste slaap is het belangrijkst voor het herstel van de lichaamskrachten.

Kortom: u hebt medisch gezien geen probleem. U hebt uw belangrijkste slaap (voor het herstel van verloren krachten) alweer gehad als u wakker wordt en verder slaapt u goed.

J. A. Spaan, huisarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer