Economie

NMa en DTe krijgen meer bevoegdheden

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) krijgt meer wettelijke bevoegdheden. Minister Brinkhorst van Economische Zaken vindt dat de NMa privé-woningen moet kunnen binnenvallen en dat de huidige maximumboete van 4500 euro voor het niet meewerken aan een onderzoek, moet worden verhoogd. Ook mag de energietoezichthouder DTe, die onder de NMa valt, boetes gaan uitdelen.

ANP
30 June 2003 16:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:24

De minister schrijft dat maandag in een reactie op het jaarverslag van de NMa. Hij volgt daarmee aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid en nieuwe Europese regelgeving. Brinkhorst wil de wetswijziging rond de jaarwisseling naar de Tweede Kamer sturen. De NMa is zelf ook al langer voorstander van meer bevoegdheden om kartelpraktijken aan te pakken.

In het jaarverslag staat dat de NMa zelf een onderzoek is begonnen naar de tarieven die aanbieders van mobiele telefonie rekenen voor de afwikkeling van onderling belverkeer. Door die hoge onderlinge tarieven betaalt de consument te veel voor de verbinding tussen een vaste en een mobiele telefoon.

Na een eerder onderzoek van de NMa waren de zogenoemde afwikkeltarieven een onderwerp voor telecomtoezichthouder Opta, die altijd heeft gesteld dat de tarieven omlaag moeten. Door juridische gevechten liep dat onderzoek ernstige vertraging op. De NMa heeft nu zelf het heft in handen genomen. De NMa verwacht in augustus het vervolgonderzoek af te ronden. Dat onderzoek begon in april nadat enkele telecombedrijven de afwikkeltarieven hadden verhoogd.

De autoriteit legde in 2002 in zes zaken 21 boetes op voor in totaal 99,6 miljoen euro. De grootste sanctie was die tegen vijf mobiele telefoniebedrijven, die samen voor 88 miljoen euro aan boetes kregen opgelegd. In 2001 bedroegen de totale boetes die de NMa in vier zaken oplegde, omgerekend 158.823 euro.

De organisatie werd daarnaast flink belast met de opsporing van fraude in de bouwwereld. Dat leidde vorig jaar tot vijf rapporten wegens vermeende afspraken. In totaal maakte de toezichthouder negen keer rapport op. De NMa had eind 2002 dertig mensen op het bouwdossier zitten en zegt ook dit jaar de bouwwereld actief te bestuderen.

Door al deze en nieuwe activiteiten, zoals de instelling van nieuwe kamers voor zorg en vervoer, dijde de organisatie flink uit. Het aantal voltijds arbeidsplaatsen steeg in een jaar van 187 tot ruim driehonderd.

Aan die expansie zit een keerzijde. Het ministerie van Economische Zaken concludeerde dat het beheer van het budget van de organisatie (ruim 32 miljoen euro) onder druk is komen te staan door de sterke groei, de aanstaande fusie met telecomtoezichthouder Opta en de omvorming van de dienst tot een zelfstandig bestuursorgaan. De NMa geeft dan ook hoge prioriteit aan het beheer van geld en materieel in 2003 „en de komende jaren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer