Onderwijs & opvoeding

„Wetgeving studentenkamers op de schop”

AMSTERDAM (ANP) – Woningcorporaties en projectontwikkelaars willen wel studentenwoningen opleveren, maar door regelgeving van de overheid wordt dat nagenoeg onmogelijk gemaakt.

12 September 2011 13:53Gewijzigd op 14 November 2020 16:35

De komende 10 jaar willen de bedrijven honderden miljoenen euro’s investeren, maar dan moet de wetgeving eerst op de schop.

Dat zeggen vijf commerciële ontwikkelaars (AM, Bouwfonds, City Living, Credo Integrale Planontwikkeling en Syntrus Achmea) en vier stichtingen (Hotel Casa400, De Key, Stadgenoot en Ymere) in het gezamenlijke rapport „the Class of 2020.” Dat wordt woensdag aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De markt van studentenhuisvesting is lang als oninteressant gezien. De negen partijen geven nu echter toe dat er veel kansen liggen, onder meer omdat de markt stabiel is. Het aantal studenten groeit al jaren en daarmee ook de vraag naar woonruimte. Het is echter de volgens de bedrijven „achterhaalde” regelgeving die investeren belemmert. Het gaat dan om regelgeving over bijvoorbeeld het puntensysteem, huurtoeslag en contractvormen.

De instellingen hebben becijferd dat, mits de regelgeving wordt aangepast, er de komende 10 jaar 85.000 woningen voor studenten kunnen komen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) liet een week geleden weten dat meer dan 30.000 studenten graag op kamers willen wonen, maar door de woningnood wonen ze noodgedwongen bij hun ouders. „De kamernood is erger dan ooit. Dit is het moment om als regering, verhuurders en studenten de handen ineen te slaan”, aldus LSVb-voorzitter Pascal ten Have maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer