Gereformeerd vrijgemaakte jeugdbond opgeheven
ZOETERMEER – De Bond van Gereformeerde Jongerenverenigingen (BGJ), de jeugdbond van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), houdt op te bestaan. Dat heeft voorzitter Marten Kodde maandag bevestigd. Een algehele terugloop van het kerkelijk jeugdwerk is de belangrijkste reden.
Het besluit om de bond op te heffen volgt op een voorstel van het bestuur aan de leden om de activiteiten te beëindigen. De opheffing heeft plaats per 1 oktober.
Volgens voorzitter Kodde is het aantal bij de bond aangesloten plaatselijke jeugdverenigingen in ruim tien jaar tijd nagenoeg gehalveerd. Ook de behoefte aan Bijbelstudiemateriaal is afgenomen. De teloorgang leidde tot het opdrogen van de geldstroom, die noodzakelijk is om de bond financieel gezond te houden.
De BGJ brengt deze week voor de laatste keer de periodiek Stimulans uit. Het tijdschrift staat geheel in het teken van de opheffing. Verschillende betrokkenen bij de bond spreken in het blad hun teleurstelling uit over de gang van zaken. „Is het verdwijnen van de BGJ een symptoom van een bloeiend gereformeerd kerkelijk leven?” vraagt ds. E. Heres uit Dalfsen zich af. Ds. A. van Houdt uit Urk: „Ik kan niet anders dan concluderen dat het leren uit de Bijbel –zo zegt de HERE– plaats heeft moeten maken voor ons praten over de Bijbel: ik vind en ik voel. Hosea waarschuwde er al voor: Mijn volk gaat naar de knoppen door een gebrek aan kennis.”
Ds. P. H. van der Laan uit Meppel ziet de opheffing niet als een verlies, maar als het einde van een tijdperk. „Over kerkgrenzen heen zoeken onze jongeren hun eigen plekken en vormen voor geloofsgroei. Jonge bewuste christenen zijn over het algemeen en duidelijk kerkelijker dan voorheen. Dat zie ik als een gegeven. En ik wil het positief benoemen.”
Kodde is niet blij met de opheffing van de bond. „Binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt woeden discussies over het Schriftgezag, homorelaties, samenwonen en allerlei andere zaken. Tegen die achtergrond zie je een toenemende onzekerheid onder ouderen over de vraag hoe het jeugdwerk moet worden vormgegeven.”
Kodde signaleert dat waar een leven gebaseerd op de Bijbel onder druk staat, een snelle aanpassing volgt bij een wereldse omgeving. „Dat zie je in de GKV momenteel onder je ogen gebeuren.” Dat heeft volgens hem niet alleen gevolgen voor het jeugdwerk, maar ook voor ander kerkelijk verenigingswerk. „Ook de activiteiten van de Bijbelstudiebond, die zich richt op ouderen, staan onder druk.”
Interne verwikkelingen en enkele kostenverslindende projecten binnen de BGJ hebben de veerkracht van de bond geen goed gedaan, aldus de voorzitter. „Er is materiaal uitgegeven dat te weinig geestelijke inhoud had. Dan houdt het voor jongeren op en zeggen ze: wat hebben we hier aan?”
Na de opheffing van de bond moet op internet een platform ontstaan waarop betrokkenen bij het plaatselijke jeugdwerk in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt informatie kunnen uitwisselen. Via de website www.gjp-online.nl wordt onder meer Bijbelstudiemateriaal verspreid.