Aanval op ambassade Israël uit frustratie
CAÏRO – Honderden demonstranten bestormden in de nacht van vrijdag op zaterdag de Israëlische ambassade in de Egyptische hoofdstad Caïro om daar de Egyptische vlag te laten wapperen. De meesten van hen kwamen uit de arme wijken van de stad. Ze zijn gefrustreerd over het uitblijven van verbeteringen in hun leefomstandigheden.
Bij de gevechten met de oproerpolitie kwamen drie mensen om het leven en vielen meer dan duizend gewonden. De demonstranten bekogelden de opgetrommelde oproerpolitie met stenen en molotovcocktails. Ook werden er vier politievoertuigen in brand gestoken. De nacht zal de geschiedenis ingaan als de bloedigste sinds 28 januari, drie dagen na het uitbreken van de onvoltooide revolutie.
Wat gebeurde er precies? Aan het einde van de middag trokken zo’n duizend demonstranten, onder wie veel voetbalvandalen, naar de Israëlische ambassade. Daar sloopten ze met hamers en een grote stormram, de muur voor het gebouw waarin de Israëlische ambassade is gevestigd. De aanwezige militaire politie deed naar verluidt nagenoeg niets om ze te stoppen.
Toen de oproerkraaiers eenmaal in de appartementen waren waar de ambassade zich bevindt, werd de Israëlische vlag neergehaald en vervangen door een Egyptische. Daarna gooiden de inbrekers allerlei documenten en dossiers naar beneden.
Door de gebeurtenissen zijn de spanningen tussen Egypte en Israël verder opgelopen. Eind augustus werd er ook al bij de Israëlische ambassade gedemonstreerd, nadat vlak bij de Israëlische grens zes Egyptische veiligheidsagenten waren gedood. Israël zei dat het de officieren had aangezien voor infiltranten, maar weigerde verontschuldigingen aan te bieden.
Juist om een nieuwe aanval op de Israëlische ambassade te voorkomen, was er een 2,5 meter hoge muur voor het gebouw gezet om het te beschermen tegen boze Egyptenaren. Maar dat kon niet voorkomen dat demonstranten de muur sloopten en het gebouw binnendrongen. De betonnen muur is voor veel Egyptenaren een nare verwijzing naar de beruchte scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever en het symbool van de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen.
Volgens veel Egyptenaren heeft Israël dertig jaar geleden bewust voor deze specifieke locatie gekozen om de blauw-witte vlag met de davidsster langs de Nijl te kunnen laten wapperen.
Hoewel Egypte en Israël sinds 1979 een vredesakkoord hebben, leeft er nog veel haat tegen Israël in het land. „Weg, weg met Israël!” werd er vrijdagnacht gescandeerd. De demonstranten vierden de sloop van de één week oude muur als was dit Egyptes kleine Berlijnse Muur.
Toen vrijdagnacht een kleine eenheid van de beruchte Egyptische oproerpolitie in de straat verscheen, laaide de woede van de demonstranten verder op. Inmiddels waren er honderden jongeren op het slagveld verschenen. De meesten van hen komen uit kansarme wijken. Uit frustratie over het uitblijven van maatregelen om hun armoedige bestaan te verbeteren, nemen ze nu het recht in eigen hand.
Ene Ahemd al-Shahat, die in augustus de Israëlische vlag op de ambassade naar beneden haalde, werd door de gouverneur van Sharqiya beloond met een appartement en een baan. Daarom willen deze jongeren het gevecht met de politie wel aangaan. En de haat tegen de Egyptische oproerpolitie blijkt nog net zo groot als vóór de revolutie.
Volgens de Egyptische minister van Communicatie, Osama Heikal, is „het incident een belediging voor Egypte en heeft het niets te maken met de januarirevolutie.” De januarirevolutie was een echte, vreedzame opstand met als doel het oude regime te vervangen, aldus Heikal. „De huidige gebeurtenissen in Egypte hebben slechts het doelhet land te vernietigen en chaos te veroorzaken.” Inmiddels zijn er 92 mensen gearresteerd.
Veel mensen zeggen openlijk dat de schuld van de aanslag op de ambassade bij het huidige Egyptische regime ligt. Zoiets is natuurlijk moeilijk te bewijzen. Maar het incident komt de huidige machthebbers wellicht niet slecht uit. De aangekondigde afschaffing van de noodtoestand is hiermee voorlopig van de baan.